Начало / Статии / Статии - България

Обрадовски манастир Св. Мина край София

Автор

/

Според легенди, още по време на Римската империя тук имало манастир, посветен на светеца-воин и лечител св.Мина.

През 11 в. комплексът вече включвал четиридесет параклиса, монашески сгради, духовно училище и метох на Света гора. Храмовете били посветени на Рождество Христово, св.апостоли Петър и Павел, св.Николай, св.Георги и св.св.Козма и Дамян, имената на останалите светци-покровители не са достигнали до нас. Манастирският комплекс имал правото да издава разрешения за поклонничество в Атон. През Средновековието той бил част от Софийската Мала Света гора. Вероятно кръстоносните походи и османските нашествия постепенно заличили следите на светата обител, но споменът за манастира останал в легендите.

До началото на 20 в. на мястото нямало нищо. Едва през 1927 г. възрастна жена показала къде се намирал олтарът на църквата и манастирското аязмо. На посоченото място открили останки от зидове, части от кръст и кадилница, които днес се съхраняват в Националния църковен историко-археологически музей. местните хора открили и кладенче с лековита вода. Лечебната сила на извора била позната още в античността, защото са намерени останки от римски терми с мраморен басейн. Аязмото било вградено в параклиса "Св.св.Козма и Дамян" през 1956-1957 г.

През 1927 г. на мястто на разкрития олтар бил построен дървен параклис, използвандо 1942 г., когато започнал строежът на нов храм. Църквата била осветена през 1945 г. Построена била и жилищна сграда, просъществувала до 1969 г. От създаването си до днес манастирът е девически. Понастоящем се строят храмове "Св.Николай" и "Св.Иван РИлски".

Любопитно: Св.Мина бил египтянин, римски воин по времето на императорите Диоклециан и Максимилиан - безмилостни гонители на християните. Мина отказал да принесе жертви на езическите римски идоли и бил убит. Мощите му се пазат в храм, посветен на него, в родния му град Александрия.

Обща информация: Обрадовски манастир "Св.вклм.Мина", 20 в., действащ, девически, храмов празник - 11 ноември

Къде: 7 км от София, кв.Бенковски

Кога: целогодишно

Вижте още в "Повече от 100 забележителни манастира в България"

>
13 септември 2012 г.

Тагове

идеи за уикенд

културен туризъм

летен туризъм

манастири

религиозен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти