Начало / Статии / Статии - България

Змийският остров - безценно природно съкровище в резерват Ропотамо

Автор

/

Когато чуете за змии и кактуси, сигурно си представяте някоя гореща пустиня с напечен от слънцето пясък. А знаете ли, че на Българското Черноморие има остров, обитаван предимно от змии и кактуси? Змийският остров е невероятно интересен природен кът в България, който е важна част от поддържането на биоразнообразието в страната и в световен мащаб.

Островът се намира в южната част на Черноморието, между градовете Созопол и Приморско. Отдалечен е от брега само на около 200 м и се намира срещу плаж Аркутино. През 1962 г. е включен в територията на резерват Ропотамо. Днес е известен под името Змийският остров, но официалното му име е друго. Смята се, че библейският светец свети Тома е живял на острова и затова той носи неговото име.

Обитателите

Въпреки скромната си площ, колкото на голям магазин за хранителни продукти, островът е дом на много и ценни обитатели. Както подсказва името, един от основните домакини са змиите, сухоземни и водни, чийто дом са крайбрежните скали. От старите хора можете да чуете, че тук живеят царят и царицата на змиите. Птиците също са важна част от животинското царство. На малкия остров гнездят много редки морски птици, а през пролетта и есента е важна спирка от прелетния път Виа Понтика между Европа и Африка. Хиляди птици спират на скалистите му брегове за кратка почивка и храна.

Островът е забележителен и с голямата популация на мишевидния гризач Гюнтерова полевка - един изключително рядък вид за българската фауна.

Що се отнася до растителните представители, един от най-разпространените са кактусите от рода Опинция. Условията за живот на острова са толкова благоприятни за тях, че заемат повече от половината площ и правят острова почти недостъпен.


В миналото Змийският остров често е бил обект на нашествия от иманяри, търсещи заровени златни съкровища. Безразборните разкопки станали истинска напаст за девствената дива природа на острова, но щетите били поправени с донасянето на кактусите. Днес пребиваването на острова и всяка човешка дейност са строго забранени. Затова ще можете само от разстояние да се насладите на чара му, а стигането до него е лесно, тъй като се намира само на 36 км от Бургас.

Виж актуалните оферти за пътуване в Бургас!

*

Виж още:

Почивка в Созопол

Почивка в Слънчев бряг

Почивка в Приморско

>
13 август 2020 г.

Тагове

острови

природни забележителности

природни резервати

Забележителности наоколо

Избрани оферти