Начало / Статии / Статии - България

Аркутино - Мечешкото блато край Приморско

Автор

/

Блатото лагуна Aркутино (Мечешко блато) и принадлежащата му лонгозна гора е влажна зона - обект на Рамсарската конвенция. Разположено  на територията на резервата "Ропотамо", на 2,5 км северно от устието на реката. Oбявено е за резерват още през 1940 г.

Блатото е малко, плитко около 0,5 м с овална форма. Дължината му е около 250 м, а ширината - 150 м. Дъното е тинесто, а водата е съвсем сладка. Широка (540 м ) плажна ивица с дюни го отделя oт морето. При много големи суши то почти пресъхва. Само една четвърт от водната площ на Аркутино е открита, останалата е покрита с гъста водна и блатна растителност, представена от различни видове водна леща, блатно кокиче, ежова главица, жабепка воднянка, ръждавец и др.

Тук се намира едно от най-богатите находища у нас на бяла и жълта водна роза. Крайбрежните райони са заети от тръстика - предимно чисти масиви, на места примесени с шороколистен папур. Блатото обитава рядката риба-джудже гамбузия, която унищожава личинките на комарите. Аркутино е основна междинна спирка на птиците по прелетния път Виа Понтика. Тук гнездят много редки видове птици, защитени от закона или включени в Червената книга на България - чапла, ням лебед, бухал.

В дюните около Аркутино се среща морският крин (пясъчна лилия) - представител на рядката дюнна растителност в България и застрашен вид, включен в Червената книга. Растението оцелява сред топлите сухи пясъци благодарение на специалните си корени, които проникват на дълбочина често повече от метър, докато достигнат водоносния пясъчен слой. И в най-жарките дни пясъчната лилия очарова с ухаещите си изящни цветове и сочни листа.

Любопитно: На 6,5 км от Созопол е Алепу (Лисиче блато). То е обявено за природна зебележителност и влажна зона с национално и международно значение. Образувано е от някогашно лагунно езеро при потъването на морския бряг. Пясъчна коса с дюни, високи до 5-6 м, го отделя от морето. Дълго е 1,1 км и широко 100-200 м. Дълбочината му варира от 0,6 до 1 м. Блатото е обрасло с тръстика и друга блатна растителност. Богато е на риба и е убежище на различни водолюбиви птици. Признато е за важен орнитологичен район в Европа. Срещу Алепу е най-дългата пясъчна дюна в България - над 3 км. В северната част на плажната ивица е ваканционното селище "Дюни".

Къде: на територията на резерват "Ропотамо", близо до Приморско, на 50 км от Бургас

Най-добро време: април - ноември

Вижте още в "Повече от 100 чудеса на природата в България"

>
09 ноември 2012 г.

Тагове

блато

езера

лагуна

летен туризъм

природни забележителности

природни резервати

семеен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти