Начало / Статии / Статии - Чехия

Замъкът-история - Вишеград

Автор

/

Коя забележителност не трябва в никакъв случай да пропускате в Прага? Място, богато на история и неоготическа архитектура. Събира живота и смъртта (е, може би някога е). Това е замъкът Вишеград.

Защо той?

Датиращ още от 10-и век, замъкът е една от най-важните сгради в Прага още от 10-и век. Оттук започва историята на прекрасната столица на Чехия. През вековете съдбата на Вишеград е доста разнородна. Първоначално бил център за управление, а по-късно почти изоставен след опустошение от нашественици. Заслуга за възвръщане на славата му има династията на Хабсбургите, които го реставрират в готически стил. Владетелите го използвали за резиденция за почивка, а в определен период и за лагер на армията. 

Кацнал на хълм над река Вълтава, замъкът предлага прекрасна панорамна гледка. Отворени за посещение са резиденцията и галерията в близост. Не пропускайте тези две забележителности, защото предлагат широк поглед над историята на мястото и Прага като цяло. 

И какво още...

Освен типична пражка готически архитектура, замъкът и околията му предлагат още много за очите. От тук започва животът... или поне религиозният. Базиликата Св. св. Петър и Павел е най-старата църква в цяла Прага. Характерни за нея са двете високи кули в готически стил. Първата литургия в нея е отслужена през 11-и век, а десет века по-късно около нея се правят археологически разкопки в търсене на още по-стара постройка.

За да се докоснете до живота по онова време, се разходете из зеленината наоколо. На няколко места ще срещнете интересни монументи като Колоната на дявола. Легендата разказва, че самият дявол я оставил там, защото загубил облог с местен свещеник. Ще видите и летен театър, в който много често в топлите летни вечери се организират мероприятия и се играят театрални постановки. 

Продължете разходката си и през подземията на Вишеград. Построени през 14-и век, подземните стаи имали за цел съхранение на провизии. Над тях се намирали зали за хранене, които за съжаление не са запазени. Затова пък подземията са превърнати в музей и съхраняват артефакти от миналото. Тук са преместени и статуи от Карловия мост, който ще видите още на влизане във вътрешната част на Вишеград. Статуите са с внушителни размери и все пак изглеждат малки на фона на височината на подземието. Странно, нали? Отидете в Прага и вижте с очите си!

За да затворим кръга на живота трябва да споменем и гробището на Вишеград. То е последен дом на редица видни творци на Чехия като Антонин Дворжак, Бедржих Сметана и Карел Чапек. Различните гробници и паметни плочи са произведение на изкуството. Направете една смирена обиколка и през тях. 


Адрес: V Pevnosti 159/5b
Работно време и цени на билети: Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта: www.praha-vysehrad.cz


Вижте списък с всички забележителности в Прага.
А тук са най-добрите ни оферти за екскурзии до Прага.

>
03 август 2018 г.

Тагове

дворци

кралски дворци

стари градове

история

Забележителности наоколо

Избрани оферти