Крит

За града

Оферти

Статии

Крит / Krit

Реалност и митология, традиции и развитие – комбинацията от всичко това прави Крит (Crete) една от най-популярните дестинации в Средиземно море.

Остров Крит (Crete) е най-големият гръцки остров, разположен на площ от 8336 кв.км. Неговата култура, естествената му красота и климат, топлото лятно слънце и хладното море в комбинация с усмихнатите хора, превръщат острова в най-големия и модерен туристически център на Гърция.

Ираклион (Heraklion) е най-големият град на острова и е административен, търговски и индустриален център на Крит. Странната съвместимост между старо и ново, и смесицата от различни видове архитектура правят града наистина интересен. Можете да се разхождате по венецианското пристанище и да се наслаждавате на гледки от античността, а след две минути да пиете кафе в някое модерно заведение. 

Площадът Елефтериу Венизелос (Platia Eleftheriou Venizelou), Лъвският площад, както го знаят местните, е центърът на града. Всеки ден това може да е вашата първа и последна дестинация. В този район са търговските улици на града. Има и много ресторанти и таверни, които предлагат критски специалитети, както и барове и кафета.

В източната част на префектурата Ираклион има няколко големи курорта близо до морето като Херсонисос (Chersonisos) и някои интересни археологически забележителности като Малиа (Malia), както и множество византийски църкви. Само на 5 км от центъра на Ираклион може да видите Кносос (Knossos) - най-големия център запазен от Минойската цивилизация. Страхотните плажове, лудият нощен живот и невероятната кухня гарантират незабравима почивка на острова.

Важна информация

Население: 620 000 души

Валута: Евро

Спешен телефон: 112

Работно време: Повечето магазини затварят на обяд в понеделник, сряда и събота. Във вторник, четвъртък и петък отварят отново привечер. В неделя и на големи празници магазините са затворени. Това не важи за курортите и туристическите зони, където магазините са отворени от 9 до 21 часа без почивен ден.

Аптеки: На всяка аптека в Ираклион има списък, който показва кои аптеки в района са отворени след нормалното работно време, както и адресите им.

Телефонни кодове

Код на страната: +30

Код на област Ираклион: 2810

Електричество

230V, 50Hz

Транспорт

Летище

Летище Никос Казантакис (Nikos Kazantzakis) е едно от трите най-големи международни летища в Гърция и е само на 10 минути от центъра на Ираклион. Ако вземете такси оттам, ще ви излезе около 15 евро с багажа. Може да използвате и автобус №1, който стига до центъра на града. Ако искате да си наемете кола, трябва да знаете, че дори и трафикът да не е тежък, много трудно ще намерите място за паркиране, особено в центъра на града. А през лятото движението значително се влошава. Наемете си кола, само ако искате да посещавате и други градове. В Ираклион по-добре е да се придвижвате с колело или мотор по наем.

Ферибот

Остров Крит е свързан с фериботни линии с много от големите гръцки острови като Миконос, Санторини, Наксок, Парос, Родос, както и с Атина и Солун. Информация за разписание и цени вижте на сайта: www.ferries.gr.

Обществен транспорт

Билети за автобуса може да си купите от една от многото будки из града. По добре си вземете билет и за обратното пътуване. Автобусите започват да се движат около 05.30 – 06.00 часа и приключват около полунощ. Движат се на всеки 20 – 30 минути. 

До повечето градове и села на острова може да стигнете с автобус. Има две автобусни компании - KTEL Heraklion-Lassithi за централната и източна част на острова (информация за разписание и билети на уебсайта: www.ktelherlas.gr/en) и KTEL Chania-Rethymnon за западната част на Крит (информация за разписание и билети на уебсайта: rethymnon.com).

Таксита

Не вземайте такси, ако не ви се налага. До повечето важни места в Ираклион може да отидете пеша.

Заведения

Жителите на острова обичат предимно агнешко и козе месо. Особено популярни на острова са млечните продукти. Сред най-добрите гръцки сирена са кефалогравиера (кefalograviera), полу-твърдото кефалотири (kefalotyri), антотиро (аnthotyro) и мекото сирене мизитра (mizythra).

Повечето кафенета и барове в Ираклион са по улица Корай (Korai), в центъра на града. Въпреки че островът е най-големият в Гърция, всички хора са като едно голямо семейство. Просто попитайте някой за съвет за добро място за кафе или хапване и той ще ви покаже правилната посока.

Когато говорим за нощния живот на гръцките острови и в Гърция като цяло, става въпрос за интензивни забавления чак до сутринта. За много от местните нощния живот започва към 18.00 – 19.00 часа и завършва чак към 06.00 сутринта.

Шопинг

Търговската зона на Ираклион се намира в триъгълник, формиран от улиците Авероф (Averof), 1821 и Калокайрину (Kalokairinou), както и в съседните улици. Тук има много магазини за обувки и облекло за всички възрасти и стилове.

Пазаруването в Ираклион не се различава много от това в други европейски градове. Комбинирайте го с някой сладък специалитет от заведение на същата улица. Локумите (Loukoumades) с мед и известната баница бугаца (bougatsa) ще направят денят ви още по-приятен. Освен магазините за облекло може да намерите и известните критски художествени ателиета, както и работилниците за популярните критски ножове. На оживения традиционен пазар на улица 1866 има продукти, с които да си направите собствено критско ястие. Встрани от големите търговски улици може да намерите множество магазини, които продават местни изделия и сувенири.

Забележителности

Старото пристанище на Ираклион

Намира се от лявата страна на съвременното пристанище в Ираклион. По време на венецианския период тук е бил един от важните търговски и военни центрове. Перфектно място за романтична разходка, особено през нощта.

Крепостта Кулес в Ираклион

Крепостта е една от впечатляващите забележителности на остров Крит. Построена е на входа на венецианското пристанище в Ираклион, за да предпазва селището от нападения. Отстрани могат да се видят фрагменти от издялани лъвове. В горната част на крепостта има открит театър, използван по време на летните празненства. Името Кулес е турско, но венецианците нарекли крепостта „Rocca al Mare”. Замъкът е отворен за посещения.

Минойският дворец в Кносос

Най-големият и известен център на Минойската цивилизация, дворецът Кносос, се намира на около 5 км югоизточно от Ираклион, близо до селото със същото име. В коридорите на двореца, оплетени като лабиринт, много изследователи виждат аналогия с прочутия лабиринт от мита за Тезей и Минотавъра. Автобус 2 пътува редовно между Ираклион и Кносос.

Археологически музей в Ираклион

В един от най-големите музеи в Гърция има находки от Кносос, Арханес, Фестос, Закрос и др. Това е задължително място за посещение, за тези които искат да добият представа за археологическото богатство на острова. Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на музея: odysseus.culture.gr/h/1/eh151.jsp?obj_id=3327

Археологически музей в Ханя

Археологическият музей в Ханя е разположен в сградата на венециански манастир от 17-и век и представя находки от неолита до римско време. Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на музея: chaniamuseum.culture.gr

Старият град на Ханя

Из улиците на стария град на Ханя ще видите следи от всяка цивилизация, която е преминала оттук - венецианска, османска и неокласическа архитектура и много ярки цветове са характерни за този район. Не пропускайте венецианското пристанище с характерния морски фар. 

Островите Елунда и Спиналонга

Елунда е остров недалеч от Крит, където имат вили много знаменитости. Оттам можете да се качите на корабче до острова-крепост Спиналонга, разположен в залива Елунда и ползван като естествена крепост. Днес можете да видите останки от древна крепостна стена на Спиналонга.

Аквариум Крит (Creteаquarium)

Аквариумът ще ви срещне с живота в Средиземно море благодарение на дългогодишния труд на учени, които се занимават с изкучаване на морския свят. Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на аквариума: cretaquarium.gr

Клисурата Самария

Това е една от най-дългите и най-впечатляващите клисури в Европа. 18-километровото природно чудно е широко от 150 до едва 3-4 метра на места. Предвидете си цял ден (поне 6 часа, но най-добре 8) за преход през клисурата. Билетите се проверяват на излизане, за да са сигурни служителите, че никой не се е изгубил или не е останал да нощува в клисурата. 

Малиа 

В Малиа има много какво да се прави, както през деня, така и през нощта. Много таверни, кръчми и дискотеки, но и страхотни плажове. Страхотно място за купон, само на час и половина от Ираклион. Може да вземете автобус от столицата от същото място, откъдето и за Херсонисос.

Амудара 

Западно от Ираклион е най-близкият летен курорт Амудара. По пътя край морето може да намерите ресторанти, таверни, барове с жива музика, магазини за сувенири и т.н. Може да стигнете дотук като хванете автобуса от площад Елефтерий (Eleftherias) или с такси.

Ретимнон

Ретимнон е прекрасен венециански град със старинни къщи на час и половина с автобус от Ираклион. Може да вземете автобус от Централната автогара до пристанището.

Херсонисос

Херсонисос е раят за нощен живот на Крит. Има стотици барове, големи хотели и добри ресторанти. Има хубави плажове и множество малки заливчета. Идеално е за любителите на морето, слънцето и забавлението. Намира се само на час път от центъра на Ираклион. Може да стигнете до там и с автобус. Билетът струва около 2 евро и тръгва от гарата до пристанището, улица Kountourioti, квартал Limenos.

Забележителности около Крит

Избрани оферти