Начало / Статии / Статии - Италия

Торино - град с вкус на шоколад и лешник

Автор

/

Разказвали сме ви за традиционния за Перуджа фестивал „Еврошоколад”, който без съмнение е най-известното събитие в Италия на тази вкусна тема, но шокоманиаците нека внимават - това не е единственият такъв фест в страната.

Всъщност има един северен италиански град, за който се твърди, че е роден дом на една от най-вкусните шоколадови комбинации, сътворявани някога. Градът е Торино, а вкусът е шоколадово-лешников или, както е познат в Торино, джандуя (gianduja).

Историята на джандуята датира от времето на Наполеон Бонапарт, когато вносът на какао от Южна Америка бил силно затруднен. Сурово какао се намирало трудно и било изключително скъпо. През 1852 г. шоколатиерите от Торино Пол Кафарел и Микеле Проше, проявили въображение и добавили към млечния шоколад паста от местен сорт лешници, широко разпространени в района на Пиемонт. Получило се по-евтино лакомство, което не подозирало славата, която го очаква. Така се родила джандуята в цялата й прелест.

Световната си популярност шоколадово-лешниковият вкус дължи на друг сладкар от градчето Алба в Пиемонт - Пиетро Фереро. Едва ли има някой, който да не е чувал за Нутела! Забъркан за пръв път през 1946 година, Нутела първоначално бил наречен Паста Джандуя, когато консистенцията на десерта била много по-плътна и гъста, почти като шоколадово блокче.

Названието джандуя идва от името на популярен театрален герой от Пиемонт, чиято столица е Торино - обикновен човек, който имал особено силно влечение към храната и виното.

В допълнение към специфичния си вкус, джандуята се приготвя в специална форма, на която шоколатиерите особено държат. В Торино на много места ще видите така наречените джандуйоти - шоколадови бонбони джандуя, оформени като обърнати лодки, опаковани в златисто или сребристо фолио. За пръв път така приготвя джандуйотите Пол Кафарел през 1865 година и до ден днешен това е най-популярният продукт, носещ марката Caffarel.

Шоколадовите бонбони с лешници са "основни действащи лица" в ежегодния шокофестивал в Торино - ЧоколаТО (CioccolaTO). Почти всеки местен шоколатиер представя своя версия на джандуйотите. Но събитието не е посветено само на шоко-лешниковите изкушения. Шоколадът във всички негови измерения, вкусове и форми е издигнат в култ и любителите могат да опитат невероятни лакомства. Независимо дали сте в Торино по време на ЧоколаТО или не, бъдете спокойни - гладът ви за шоколад ще бъде заситен, защото градът е целогодишна шоколадова дестинация.

Как да стигнете до Торино: От Милано има директни влакове ежедневно, като пътуването трае около 2 часа и струва межди 15 и 25 евро в посока. Посочената продължителност е за така наречените "бавни" влакове, които ще ви спестят средства, които можете да инвестирате в повече шоколадови лакомства в Торино.

Фестивалът: CioccolaTO се провежда обикновено в периода края на февруари - началото на април и продължава около седмица. По-малък е от Еврошоколад в Перуджа, няма тълпи от хора дори вечерно време и това гарантира приятна и спокойна разходка измежду шоколадовите щандове. Не се притеснявайте за възможно студено време - на почти всеки ъгъл се предлагат малки чашки с известния италиански горещ шоколад, който е почти като нашия течен шоколад, но топъл и още по-ароматен. Това вълшебство ще ви сгрее при всички положения.

Не сте в Торино по време на CioccolaTO? Няма проблем. Няма как да не забележите планините от джандуйоти Caffarel в шоколатериите в града, отворени целогодишно. Съветваме ви да се сдобиете с Шокопас - карта, която ви дава възможност да опитате сладки изкушения в девет от най-известните сладкарници и майсторилници на шоколад в Торино. Цената на Шокопаса е 12 евро.

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Торино!

Шоколадово видео за десерт:

>
19 септември 2014 г.

Тагове

кулинарен туризъм

кулинарни изкушения

кулинарни фестивали

романтични градове

семеен туризъм

уикенд изкушения

шоколад

Забележителности наоколо

Избрани оферти