Начало / Статии / Статии - Италия

„Еврошоколад” или историята на един шокофестивал

Автор

/

 

Няколкокилограмови калъпи шоколад с лешници, бадеми, люта чушка и всякакви невъобразими добавки ви подмамват от десетките павилиони на традиционния за Перуджа фестивал „Еврошоколад”, който се провежда всяка година за 10 дни около средата на октомври. На фестивала ще ви предложат шоколад-афродизиак (на опаковката пише „секси”), шоколад с канабис, пръчки салам от шоколад. Всякакви размери, форми и комбинации, които можете и не можете да си представите.

Фестивалът "Еврошоколад" - ИталияАко решите да дойдете в събота или неделя, си поставяте почти невъзможната мисия да се промушвате през хилядната тълпа, да загубите спътниците си поне няколко пъти или в даден момент да осъзнаете, че се въртите в кръг. Освен това, ако искате да видите Перуджа – елате по друго време, шокофестивалът съществува сам за себе си и с огромните си плакати и павилиони закрива почти всички забележителности на града.

Всяка година един от най-атрактивните павилиони е с... изложена ръждива железария – чукове, кафеварки, болтове и гайки. При по-внимателно вглеждане ще видите, че има цена за 100 грама. Да, и това е шоколад – малки ръждиви шоколадови клещи и общо взето всичко, което можете да сметете от гаража. Малко по-надолу има шествие от хора с банани. Безспорният хит на фестивала е шокобананът – половин банан на клечка, потопен пред очите ти в черен шоколад и овалян в нарязани на едро лешници. В радиус от 50 метра около павилиона с шокобанани почти никой не ги е пропуснал.

Още с пристигането си се снабдете с шококарта – малко картонче с карта на гърба, по която трябва да откриете десет подаръка и безплатни дегустации на определени будки из целия фестивал. Това обаче се оказва трудна задача, като се има предвид огромната площ на фестивала и тълпите от ентусиасти, които също си искат подаръците. Не е за вярване, но най-ожесточена е битката за малък лилав молив, при това с нищо шоколадово по него. Подаръците от шококартата обикновено включват горещ шоколад, гъст като боза, и шоколадов ликьор, както и символа на поредното издание (през 2009 г. това беше шоколадов чук под мотото „Счупете скуката”, а през 2010 – порцеланова чаша с цип, защото шоколадът е станал толкова естествено всекидневно нещо, каквото е свалянето и вдигането на цип).

На фестивала ще откриете и прословутия „Шокопирин - А” - подредени в малък блистер хапчета от натурален шоколад. Преди употреба прочетете листовката. И научете, че флавоноидите в шоколада ще ви предпазят от лошо настроение, лош холестерол, атеросклероза, проблеми с имунитета, чупливи нокти и накъсващи се краища на косата. Приемайте в малки дози без лекарско предписание.

„Еврошоколад” не е само място за пазаруване. На няколко места има игри и състезания, а огромната стена за катерене (естествено във формата на шоколад) ти позволява да погледнеш отвисоко пъплещото долу множество.

През 2010 г. шокофестивалът продължава от 15 до 24 октомври. Ако има такова нещо като дух на шококултурата, „Еврошоколад” е мястото, където може да бъде почувстван.

>
15 октомври 2010 г.

Тагове

кулинарен туризъм

фестивали

Забележителности наоколо

Избрани оферти