Начало / Статии / Статии - Франция

Музей Орсе в Париж: Импресионизъм в бивша гара

Автор

/

Една от най-добре преобразените бивши жп гари ви очаква в Париж с най-голямата колекция от импресионистично и постимпресионистично изкуство в света. Добре дошли в Музея Орсе (Musée d'Orsay)!

Големият часовник на фасадата напомня за железопътното минало на музея, а стъкленият куполовиден покрив ви гарантира усещане за светлина, лекота и пространство в иначе винаги претъпканите парижки музеи. Между другото, Орсе е пета по посещаемост забележителност в Париж, така че не подценявайте времето за чакане на опашка.

От гара до музей

Когато става ясно, че Париж ще е домакин на Световното изложение през 1889 г., вълнението е огромно, а проектите, с които Франция иска да се покаже пред света, са меко казано грандиозни (това е поводът за издигането на Айфеловата кула).

Само 11 години по-късно, през 1900 г., Париж отново е домакин на изложението и този път градът иска да се погрижи по-добре за пристигащите от всички краища на Франция и света посетители (обща около 50 милиона за цялото изложение). Само за две години е построена гара Орсе, която трябвало да поеме влаковете от югозападна Франция. Тя става първата в света електрифицирана градска жп гара, а за изграждането й е използван повече метал, отколкото за Айфеловата кула.

След края на изложението обаче нуждата от гарата намалява и по-малко от 40 години след откриването си, спира да функционира като гара. Причината е, че технологиите се развиват - влаковете вече са много по-дълги и не могат да се поберат в конструираната в други времена гара Орсе.

Празната сграда е ползвана за паркинг, стрелбище и театър, докато през 1986 г. не отваря врати като дом на изкуството. В деня на откриването на музея 20 000 души са се наредили на опашка, за да го разгледат.

Кои епохи са представени в Музея Орсе?

Изкуството в музея може да се позиционира много точно във времето. То обхваща периода от 1848 г. (когато е краят на монархията и с началото на Втората република се появяват нови течения в изкуството) до 1914 г. (когато започва Първата световна война и завършва Belle Epoche).  

Тук са изложени не само картини, но също скулптури, мебели и фотографии. Една от най-скъпите и най-добре познати колекции е тази с творби от импресионизма. Над 500 творби на Моне, Мане, Дега, Писаро, Реноар, Сезан, Гоген, Ван Гог и други импресионисти са притежание на Музея Орсе.

Любопитно е, че Орсе е първият музей във Франция, който обръща внимание на фотографията като изкуство. Музеят притежава огромна колекция от фотографии, като най-старата е от 1839 г.

Откъде идва името Орсе

Интересен факт е, че мястото, на което е Музеят Орсе, носи името си, независимо какво се намира там. Музеят Орсе носи името на съществуващата преди това там гара Орсе, която пък е кръстена на изгорелия през 1817 г. дворец Орсе.

Полезен съвет за почитателите на панорамите

Музеят Орсе е мястото, от което можете да се насладите на някои от най-красивите гледки към Париж. Има две ключови места, на които да отидете. Едното е на втория етаж зад големия часовник, откъдето се разкрива гледка към Сена. Другото е на терасата над кафенето на последния етаж, откъдето пред очите ви ще се ширнат Сена с Лувъра и операта Гарние.

Вижте актуалните оферти за пътуване до Париж!

>
19 януари 2021 г.

Тагове

музеи

забележителности

Забележителности наоколо

Избрани оферти