Начало / Статии / Статии - Франция

Център Жорж Помпиду - културното сърце на Париж

Автор

/

Център Жорж Помпиду е създаден да привлича вниманието - не само с това, което се крие зад стените му, но и още от фасадата си. Външните ескалатори и огромните цветни тръби го правят лесно разпознаваем и го превръщат в един от символите на Париж

Центърът е посветен на Жорж Помпиду – президент на Франция в периода 1969 – 1974 г. Официално центърът е открит през 1977 г. от настоящия тогава президент - Валери Жискар д'Естен. 

В центъра се намира Националният музей за модерно изкуство, а колекцията му от произведения на изкуството от 20-и и 21-ви век е световноизвестна. 

Снимка: iStock by Getty Images

Творбите на прочути художници са подредени хронологично в две секции. Модерният период обхваща времето от 1905 до 1960 г. и включва произведения на Матис, Пикасо и други. В секцията, посветена на съвременните творци, са изложени творби, създадени след 1960 г. на Аниш Капур, Анди Уорхол и други. 

Отделно в музея има акцент върху дизайна и архитектурата. Това е и една от първите музейни институции в света, които започват да попълват своя колекция от филми, в която днес има повече от 1400 произведения. Част от тях се ротират в специалните видеозали на четвъртия етаж на музея. 

Част от музея е Библиотеката на Кандински, в която се пазят над 18 000 печатни творби от последните сто години - книги, принтове на Шагал, Пикасо, Матис и други, фотографски албуми, постери и брошури, както и ръкописи, фотографии и видеозаписи. 

Снимка: iStock by Getty Images

Освен постоянната експозиция, център Помпиду всяка година влиза в световния арт календар с временните си изложби. Те се подреждат на последния етаж, където изкуството е изложено на фона на гледката към покривите на Париж

Специално внимание е отделено на събитията и изложбите за деца. В детската галерия и детското ателие са предвидени занимания и са изложени творби, подходящи за деца на възраст над 2 години. На тийнейджърите също няма да им е скучно в специално създаденото за тях Студио 13/16. 

Снимка: iStock by Getty Images

Част от център Помпиду е и студиото на румънския скулптор Константин Брънкуш (известен и с френското произношение на фамилията си - Бранкузи), който прекарва по-голямата част от живота си в Париж, където твори и живее. Брънкуш завещава студиото си на френската държава и то е отворено за посещение с вход свободен. Намира се срещу център Помпиду и е реконструирано от един от архитектите на самия център - Ренцо Пиано. 

Бонус гледка: На шестия етаж на сградата има панорамна площадка с изглед към Париж. Достъпът до нея е безплатен за всички, които имат билети, а ако искате да се качите само до площадката, можете да го направите за 5 евро. 

Снимка: iStock by Getty Images

Полезна информация: Всяка първа събота от месеца постоянните колекции и детската галерия са с вход свободен. Почивен ден: вторник.

Вижте актуални оферти за екскурзия в Париж!

>
10 март 2022 г.

Тагове

културен туризъм

любопитно

музеи

полезно

Забележителности наоколо

Избрани оферти