Начало / Статии / Статии - Франция

Най-добрите музеи в Европа, които да видите поне веднъж

Автор

/

Ако изкуството ви изпълва с удивление, вдъхновява ви или обогатява живота ви, тогава със сигурност всяко ваше пътуване из Европа включва поне по няколко музея и галерии. 

Старият континент е истинска съкровищница за ценителите на изкуството, като има няколко музея, които привличат десетки милиони посетители годишно - при това съвсем основателно. В залите и архивите им се пазят много от творбите и предметите, за които се смята, че са основополагащи за днешната култура. 

Ето някои от най-популярните музеи в цяла Европа и какво да видите в тях.

Лувърът в Париж

Снимка: iStock by Getty Images

Лувърът е най-големият музей във Франция и години наред оглавява класацията за най-посещавани музеи в света. В него се пазят над 380 000 експоната и 35 000 произведения на изкуството, датиращи от праисторията до 19-и век. Музеят е разположен на площ от 73 000 кв. м (което обяснява и защо да се опитате да разгледате всичко за ден е чисто безумие).

Днес колекцията е разделена на осем експозиции – египетски антики, антики от Близкия изток, гръцки, етруски и римски антики, ислямско изкуство, скулптури, декоративно изкуство, картини и печатни издания и графични композиции.

Център Жорж Помпиду в Париж

Снимка: iStock by Getty Images

Център Жорж Помпиду (Centre Georges Pompidou) е комплекс, в чиято високотехнологична сграда се помещават обществена библиотека, националният музей за модерно изкуство, а също и институтът за наука, музика и проучвания за акустиката.

Центърът е посветен на Жорж Помпиду – президент на Франция в периода 1969 – 1974 г. Официално е открит през 1977 г. от тогавашния президент - Валери Жискар д'Естен и до днес остава една от най-посещаваните забележителности в Париж.

Британският музей в Лондон

Снимка: iStock by Getty Images

Ако има място, което успява да побере 2 милиона история на света на едно място, това е Британският музей в Лондон. Като се започне от най-далечни праисторически времена, премине се през колекции от мумии от Древен Египет, африкански племена, Древна Гърция, китайски династии, инките, великите художници, Шекспир, митологични чудовища – този музей по някакъв магически начин е успял да побере в десетките си зали всичко, което би могло да е обект на любопитството на посетителите. А за да има абсолютно всеки достъп до тази съкровищница, входът за музея е свободен. 

Националният музей в Амстердам

Снимка: iStock by Getty Images

Националният музей в Амстердам (Rijksmuseum) е посветен на изкуствата, занаятите и историята. Притежава огромна колекция от картини от златния холандски век и значителна колекция от азиатско изкуство.

Едно от най-популярните произведения на Рембранд се помещава в музея - „Нощна стража“. На него е отделена цяла зала с подробна информация къде какво се случва в картината и кои са любопитните факти около изобразените хора в нея.  

Други художници, чиито картини може да видите там, са Йоханес Вермеер, Франс Халс и Ян Стийн.

Музеят Прадо в Мадрид

Снимка: iStock by Getty Images

Музеят Прадо е изключителен музей и картинна галерия в столицата на Испания, едно от най-посещаваните места в Мадрид и един от най-мащабните музеи за изкуство в света. Той е част от т.нар. „Златен триъгълник на изкуството“, към който принадлежат и музеите Рейна София и Тисен – Борнемиса.

Музеят съдържа една от най-изтънчените колекции на европейско изкуство - повече от 5000 картини, 2000 графики, 1000 монети и медали и над 2000 декоративни предмети и произведения на изкуството на творци като Диего Веласкес, Франсиско Гоя, Ел Греко, Рубенс, Рафаело, Рембранд и много други. 

Галерия Уфици във Флоренция

Снимка: iStock by Getty Images

Тук, в дворец, проектиран през 1560 г. от архитекта Джорджо Вазари за великия княз Козимо де’ Медичи, се намират някои от най-познатите и често репродуцирани шедьоври на западната цивилизации. Тук е най голямото хранилище на ренесансови картини в цял свят и по общо мнение това е една от най-значимите картинни галерии в света.

Събирана малко по малко от самите Медичи, превъзходната колекция от несравнимото художествено наследство на Италия обхваща шест столетия.

Ермитажът в Санкт Петербург

Снимка: iStock by Getty Images

Ще ви отнеме приблизително девет години, за да хвърлите дори бърз поглед на всяка от изложените 150 000 творби (а това са само пет процента от колекцията на музея!) в безкрайния лабиринт на стотиците зали на Ермитажа в Санкт Петербург.

Богатството на колекцията, която няма равна на себе си се подсилва от невероятно красивите салони: Ермитажът е бил Зимният дворец на всеки цар и царица от Екатерина Велика насам.

Вижте актуални оферти за екскурзия в Париж!

Вижте още:

Екскурзия в Лондон

Екскурзия в Амстердам

Екскурзия в Мадрид

Екскурзия във Флоренция

>
15 март 2022 г.

Тагове

културен туризъм

любопитно

музеи

полезно

новини

Пътуване и Ковид

Забележителности наоколо

Избрани оферти