Велинград

За града

Оферти

Статии

Велинград / Velingrad

Град Велинград (Velingrad) се намира в Южна България, област Пазарджик. Разположен е в западната част на Чепинската котловина до границата между Родопите и Рила.

Велинград има благоприятен климат за лечение на различни заболявания. Градът е богат на минерални извори и това го нарежда сред най-посещаваните български градове. Смята се, че по тези земи някога е живял Орфей. Също така има данни, че районът е обитаван от тракийски племена в периода VI - V в. пр.Хр. Свидетелство за това са останалите от това време 9 надгробни могили и крепости. След това този край е бил завладян от римляни, за които също свидетелстват археологически находки. Историята на Велинград е богата и много интересна.

Градът е създаден със сливането на три села: Каменица, Чепино и Лъджене. Интересни забележителности са: извор Клептуза, пещера Лепеница, крепост Цепина, летовище Юндола.

Разстояние: София - Велинград - 130 км. Пловдив - Велинград - 82 км. Варна - Велинград - 467 км.

Транспорт

ЖП линии
ЖП гарата във Велинград се намира в централния квартал Лъджене. Велинград е спирка по линията на теснолинейката (която се движи между Септември и Добринище), която има добри връзки с влаковете по линията София - Бургас. 

Автобусни линии
В града има автогара в централния квартал Лъджене. Оттам можете да хванете автобуси и бусчета за близките градове и села. За информация и разписание: www.avtogaravelingrad.com. Намира се на ул. Никола Вапцаров до Billa.

Градски транспорт
Във Велинград функционира градски автобусен транспорт.

Забележителности

Карстовият извор Клептуза

Намира се в квартал Чепино и е символ на Велинград. През 1966 г. е обявен за природна забележителност. Изворът е каптиран, тоест водите му са изведени на повърхността на земята. Водата е със средна температура от 8 градуса, като всяка секунда от него бликат 570 литра вода. На място можете да намете водно колело за разходка, както и да седнете в някое от крайбрежните заведения за хранене.

Исторически музей

Поделен е на отдел Археология, отдел Етнография, отдел Нова и най-нова история, както и отдел Художествена сбирка. Специално място е отделено на певеца Николай Гяуров, както и на традицията за боядисване на великденски яйца с восък. Музеят се намира в квартал Каменица, на ул. Владо Черноземски 4.

Паметна плоча на Владо Черноземски

Владо Черноземски е известен български революционер, активист на ВМРО. Той е изпълнил атентата срещу краля на Югославия през 1934 г. Роден е през 1897 г. в чепинското село Каменица, което днес е квартал на Велинград.

Забележителности около Велинград

Избрани оферти