Начало / Статии / Статии - Тайланд

Виза за Тайланд – цена, видове и някои тънкости

Автор

/

Снимка: © Мария Ангелова/NasamNatam.com

Туристическата виза за Тайланд е нещо, за което да се подготвите преди заминаването си, като има някои тънкости, които да имате предвид.

Можете да подадете документи за виза в консулството на Тайланд в София (ул. Парчевич 42) или да си извадите виза при пристигане на летището в страната. С цел да се намалят опашките за визи при пристигане (Visa on arrival), тайландските власти стимулират туристите да си извадят виза предварително. Стимулът се състои в това, че извадената в България виза ви дава право на по-дълъг престой и е по-евтина*.

Еднократна виза за Тайланд

Цена: 30 евро

Дава ви възможност да влезете в страната едонкратно и да останете за максимум 60 дни. След като ви бъде издадена визата, имате три месеца да влезете в страната с нея.

Многократна виза за Тайланд

Цена: 150 евро

Кралство Тайланд иска туристите да пътуват в страната, а не да я използват за изходна точка за околните държави. Затова ако възнамерявате да пристигнете в Тайланд и след това многократно да влизате и излизате от страната, трябва да си извадите многократна виза. Отново важи 60 дни и трябва да се ползва до 6 месеца след издаването.

Полезен съвет от личен опит:

Нещо, което няма да ви кажат в консулството, е че ако ще излезете от страната само веднъж (примерно, кацате в Банкок, излизате през Лаос, оттам отивате в Камбоджа и после пак се връщате в Тайланд през друга граница), нямате нужда от скъпата многократна виза.

Извадете си еднократна виза в България и се възползвайте от възможността да получите разрешение за повторно влизане (re-entry permit) в самия Тайланд. Ето какво трябва да направите: преди да излезете през тайландската граница (например за Камбоджа), минете през гишето, на което пише Re-entry Permit (намира се до стандартните гишета). Там ще унищожат старата ви виза и ще ви издадат нова, която ви дава възможност да влезете в Тайланд само още веднъж. На място заплащате такса от 50 лв. Важно! Нямате право на re-entry permit, ако сте получили Visa on arrival. Re-entry permit на летището се издава само в деня на полета.

Ако искате да влизате и излизате многократно от Тайланд, също можете да го направите: поискайте multiple re-entry permit, който струа около 190 лв. Освен на самата граница, можете да си извадите документа и предварително от местния Офис по имиграцията (има по един във всяка провинция на Тайланд).

Имайте предвид, че в консулството в София твърдят, че ако имате еднократна виза и излезете от Тайланд, няма да можете повече да влезете и ще ви арестуват при опит за преминаване на границата. Това НЕ е вярно. Гореописаният метод е многократно изпробван (последно през март 2017 г.)

Виза при пристигане (On arrival)

Цена: 50 лв. (1000 бата)

Българските граждани имат право да получат виза направо на летището, при пристигане. За тази цел има няколко изисквания:

- трябва да имате потвърден самолетен билет за напускане на Тайланд (билети за автобус или влак не се приемат).

- трябва да разполагате с поне 500 лв. на човек за престоя си в Тайланд (може да ви поискат документ за това, ако ги нямате кеш).

- за да получите втора виза on arrival, трябва да са минали поне 30 дни от последното ви влизане в Тайланд.

- тази виза ви дава право само на 15 дни престой, като този срок не може да се удължава.

- Visa on arrival НЕ се издава при влизане от Камбоджа.

Необходими документи за виза за Тайланд

- паспортна снимка

- международен паспорт с поне 6 месеца оставащи до изтичането му

- принтиран дупосочен самолетен билет

- формуляр (попълва се на място или можете да го изтеглите от сайта на консулството тук).

* До 31 август 2017 г. издадените от консулството на Тайланд визи са безплатни. За актуална информация следете сайта на консулството тук.

Най-добрите оферти за екскурзии и почивки в Тайланд тук.

>
09 юни 2017 г.

Тагове

полезно

романтични места

виза

Забележителности наоколо

Избрани оферти