Начало / Статии / Статии - Испания

Непознатата Европа: Гарачико - рибарското градче, възкръснало от пепелта

Автор

/

Разположен на скала от черна лава, той пленява с китни площади, уютни калдъръмени улички и неустоими деликатеси.

Снимка: iStock by Getty Images

Живописното градче, намиращо се в северозападната част на Тенерифе, е считано от мнозина за най-красивото на острова. Без съмнение това признание се дължи на зашеметяващото историческо и художествено наследство, приютено в историческия квартал, обявен за ценност от културно значение през 1994 г., както и на заобикалящата го природа с палмови и бананови плантации, украсяващи особено стръмния вулканичен пейзаж.

След завладяването на Канарския архипелаг от испанците в края на 15 в. малкото селце Гарачико бързо се превръща в най-активното търговско пристанище на острова, а доковете му се изпълват с големите кораби, които всекидневно прекосяват Атлантическия океан и пътуват между Америка и Европа, натоварени с местно вино и захар. 

За съжаление, просперитетът на града не продължава дълго.  През 1706 г. вулканът Тревехо, известен още като Аренас Неграс, изригва и погребва голяма част от селището, най-вече ценното пристанище, под лавата. 

Съвременният Гарачико е град, който е възкръснал от пепелта и с всеки изминал ден заявява гордо присъствието си в историята и културата на Испания, макар и вече не като властелина на търговските пристанища.

Не можете да пропуснете!

Снимка: iStock by Getty Images

За да стигнете до Гарачико, се подгответе за стръмно спускане от планините към центъра на града. С наближаването му започват да се разкриват малки бели къщички, разпръснати по склона на хълма, и леко и приказно, градът започва да се „разлиства“ с малки площади и тесни улички, църкви в колониален стил и благороднически дворци.

Препоръчваме ви да започнете маршрута си от най-западната точка на Гарачико, където пътят TF-42 влиза в селото. Там, в покрайнините, ще ви посрещне малкият, вече избелял отшелник Сан Роке, построен в началото на 17 в., за да пази от бубонната чума, която поразява селото.

Продължавайки по пътя, скоро ще стигнете до паметника Motín del Vino - скулптура на мъж, носещ бъчва с вино, под чиито крака можете да прочетете следния цитат: "Една нощ през 1666 г. през Гарачико потекоха потоци от вино". Паметникът напомня за странния бунт срещу английския винен монопол, който довежда до унищожаването на множество винарски изби в района. 

На няколко метра от него ще се озовете в колоритния исторически квартал на Гарачико. Великолепия от бели, сини, оранжеви и жълти къщи посреща посетителите в сърцето на градчето - Пласа де ла Либертад. На площада се намират повечето важни сгради в града, като църквата Иглесия де Нуестра Сеньора де Лос Анхелес, превърната в Природонаучен и исторически музей, църквата Иглесия де Санта Ана, построена през 1520 г., къщата-дворец на графовете на Ла Гомера, известна още като Каса де Пиедра –(Каменната къща) заради каменната си фасада, и кметството на Гарачико. Съвсем изненадващо, в единия край на площада се намира статуята на венецуелския революционер Симон Боливар, чиито предци са били от Гарачико.

Преди да се отправите към крайбрежната улица, не пропускайте парка Пуерта де Тиера „Земната порта“ - зелена феерия, където все още може да се види арката на портата, която е водела към старото пристанище на Гарачико през 16 в. Можете да откриете още стара винарна и бюст на родения в Кадис поет Рафаел Алберти.

Плажовете и естествените басейни в Гарачико

По крайбрежието на Гарачико ще откриете някои от другите забележителности на града, като замъка Сан Мигел (1577 г.) - прекрасен пример за военната архитектура на Тенерифе, чиято функция в миналото е била да отблъсква честите пиратски набези, като тези на Франсис Дрейк. През 1999 г. замъкът е обявен за ценност от културно значение и в него се помещава Информационният център за културното наследство.

В същото време замъкът сякаш трябва да пази онова, което се смята за може би най-голямата туристическа атракция на града - естествените плувни басейни на Ел Калетон. Тези необичайни кратери или чаркос, образувани по време на изригването на вулкана през 1706 г., се намират в задната част на крепостта.

Басейните са и най-доброто място за разглеждане на острова, дал името на общината. Вертикалните стени на Роке де Гарачико, обявен за природна забележителност през 1987 г., излизат от водата само на няколко метра от брега и служат за убежище на многобройни мигриращи птици.

Крайбрежието в съседство с Гарачико се гордее с новопостроено яхтено пристанище и скали, от които се разриват прекрасни панорами -  Ел Гинчо и Ла Кулата, както и към плажовете Гарачико, Муейе и Ел Гинчо.

Деликатесите на Канарите

Снимка: iStock by Getty Images

В допълнение към цялото му живописно и архитектурно наследство, не забравяйте да опитате и вкусната храна на Гарачико, изобилстваща от морски дарове и винаги придружена от чаша местно бяло вино. Традиционните ястия включват guiso de vieja или средиземноморска яхния от риба папагал, най-популярната бяла риба на Канарските острови. Други риби, които често се появяват на трапезата са групер, скумрия, риба тон и морски костур, както октопод и лимпет. И, разбира се, картофеният бульон и кремообразните ястия с ориз винаги са чудесен вариант, който трябва да имате предвид.

Ако имате желание да хапнете тапас, препоръчваме ви да посетите традиционни барове като La Taskita de Li, специализиран в приготвянето на месо и други класически канарски ястия, или типични таверни като Bodegón Las Cucharitas, чиито основни ястия са бяла риба тон, калмари и ваху в шафранов сос.

Ако предпочитате по-традиционни възможности, опциите са още по-многобройни. В ресторант Casa Gaspar се сервира прясна риба с отлично съотношение цена-качество, а ресторант Arístides, специализиран в приготвянето на прясно месо и яхнии, е разположен точно на Плаза де ла Либертад. И накрая, ресторант Candelaria La Cocinera предлага канарски рецепти от миналото само на няколко крачки от парка Пуерта де Тиера. 

Вижте актуални оферти за пътуване до Испания! 

>
23 септември 2022 г.

Тагове

екзотика

любопитно

полезно

романтични места

стари градове

Забележителности наоколо

Избрани оферти