Начало / Статии / Статии - САЩ

Заливът Чесапийк - чарът на американското

Автор

/

Заливът Чесапийк - САЩ


Нащърбената източна брегова линия на залива Чесапийк е плетеница от водни пътища с участъци от вековни обработваеми земи, наклонени към водата. През ХVІІ и ХVІІІ в. тук са основани малки крайбрежни градове като корабостроителни центрове и търговски пристанища, които и днес си остават до голяма степен незасегнати от цивилизацията като непретенциозни места за ветроходство.

Триъгълникът, оформен от Сейнт Майкълс, Оксфорд и Истън, е анклав на добре съхранени къщи в предреволюционен и федералистки стил. Тихи и малко старомодни градове, в които е удоволствие да се разхождаш пеша, те предлагат винетки от изящни домове с привлекателни люлки на верандата, достолепни магнолии, исторически странноприемници и много магазинчета за антики. Сейнт Майкълс е най-посещаваният, с високо оценявания Морски музей на залива Чесапийк в Нави Пойнт, посветен на съхранението на културното наследство на залива.

Основното занимание на посетителите на залива Чесапийк („Големият залив на ракообразните“, на езика на индианците саскуехана) е похапване на прочутите тукашни крабове, които Джеймс Мичънър нарича „най-добрата храна под слънцето“ в своя епичен роман Чесапийк. Заедно с атлантическия син краб, мидите, карагьоза и костура, дивата гъска и дивата патица напомнят на посетителите на ресторантите, че това е и ловна територия. От някога баналните тук стриди сега са останали съвсем малко.

Още пò на юг е Крисфийлд, „Световната столица на краба“. Корабчета тръгват редовно оттук за застиналите във времето острови Танджиър и Смит, чиито лодкари намират скромното си препитание от залива Чесапийк от ХVІІ в. насам. Когато цената не е проблем, изберете за своя база изискания хотел „Ин ет Пери Кебин“, най-луксозния в областта. Построен в началото на ХІХ в., той е купен и безупречно обновен през 1999 г., като днес е част от групата луксозни хотели „Ориент Експрес“.

Най-добро време: средата на юни за Фестивала на древните и класически кораби в Сейнт Майкълс; август за Фестивала на крабовете в Крисфийлд (Crisfield); началото на ноември за тридневния Фестивал на водните птици в Истън (Easton). Юни-юли за меки крабове, август-октомври за твърди.

Виж актуалните оферти за пътуване в САЩ!

Виж още:

Екскурзия в Канада

Екскурзия в Мексико

Екскурзия в Куба

>
27 юли 2010 г.

Тагове

заливи

музеи

Забележителности наоколо

Избрани оферти