Начало / Статии / Статии - САЩ

Смитсониън и отвъд - хранилище на американското културно наследство

Автор

/

Някога наричан „таванът на държавата“, Смитсъновият институт е най-големият музей и изследователски комплекс в света, с шестнайсет музея (14 от тях във Вашингтон) и 142 милиона произведения на изкуството и други експонати – и входът е свободен.

„Смитсониън“ и отвъд, Вашингтон, САЩ

Сред тях Националният музей по въздухоплаване и космонавтика е един от най-посещаваните музеи в света, който непременно трябва да бъде посетен от децата от всички възрасти и родителите, които те дърпат след себе си. Не пропускайте „Духът на Сейнт Луис“ на Чарлс Линдберг, космическите кораби „Аполо“ или винаги прекрасните филми по системата IMAX.

Художествената галерия „Фриър“ и галерията „Артър М. Саклър“ (с които той е свързан с подземен тунел) излагат едни от най-хубавите колекции на азиатско изкуство в света. Националният музей за африканско изкуство се гордее с огромна колекция както от традиционно, така и от съвременно изкуство от целия африкански континент, докато Националният природонаучен музей привлича тълпи със своите извисяващи се динозаври и огромния 45,5-каратов диамант „Хоуп“.

Цилиндричният Музей и скулптурна градина „Хиршхорн“, построен по повод едно дарение от 11 500 творби от колекционера, чието име носи, е като приятен безплатен курс по изкуството на ХХ в. Списъкът с имотите на „Смитсониън“ може да бъде продължен. Сред вашингтонската съкровищница от петдесет и няколко музея много са събрани пред сградата на Капитолия, където се разпростира тревистата Национална алея. Сред тях централното място принадлежи на Националната художествена галерия, сред най-големите музеи в света и един от американската Голяма тройка (заедно с „Метрополитън“ в Ню Йорк и „Художествения институт“ в Чикаго).

Оживена през 1978 г. от едно проектирано от И. М. Пей ново крило (неговата най-широко известна американска работа), спокойната сграда приютява красиво изложена подборка от холандски и фламандски майстори, френски импресионисти и един поетичен портрет на Джиневра де Бенчи (1474), единствената маслена картина на Леонардо да Винчи в Западното полукълбо.

Заради качеството и количеството на шедьоврите това е едно добро място, където да прекарате деня си. Малко по-надалеч от Националната алея колекцията „Филипс“ е била първият музей в страната за модерно изкуство, помещаващ се в една красива неоджорджианска резиденция, която някога е била дом на едноименния колекционер.

На юг галерията „Коркоран“ е побрала най-добрата колекция в света от изкуство на ХІХ в. Несъмнено най- силното и мрачно преживяване в града е Музеят-мемориал на Холокоста, посветен на жертвите на нацисткия геноцид между 1933 и 1945г. И къде другаде, освен във Вашингтон, ще намерите Международния музей на шпионажа, който разбулва много шпионски секрети от всички епохи и от цял свят.

За търсещите градските по-интимни, непрославени перли на разположение е „Дъмбартън Оукс“ с неговите чудесни колекции от византийски и предколумбови творби, приютени в една великолепна резиденция сред изкусно проектирани, терасирани градини.

На северозапад, с изглед към Рок Крийк Парк, музеят и градина „Хилуд“ е бил някога джорджианският дом с 40 стаи на Марджъри Мериуедър Пост, богата наследница и дама от висшето общество. Днес той е пълен с нейната огромна колекция от произведения на приложното изкуство от Франция и царска Русия, включително икони и яйца „Фаберже“.

Къде: Вашингтон, САЩ
Най-добро време: целогодишно
 

>
09 март 2012 г.

Тагове

галерии

културен туризъм

любопитно

музеи

музеи на изящните изкуства

социален туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти