Начало / Статии / Статии - САЩ

Националната алея и нейните паметници - светилище на американски герои

Автор

/

Националната алея (Mall) в столицата Вашингтон е една изумрудено-зелена еспланада, която изпълнява функциите на главната улица и градския площад на Съединените щати.

Националната алея и нейните паметници, Вашингтон, САЩ

Мястото, където протестиращите протестират, местните разхождат своите кучета и стажант-лекарите прекарват обедната си почивка, припичайки се на слънце, е също важната първа спирка при всяка туристическа обиколка на Вашингтон. За изненада на мнозина посетители – които вземат децата си от чувство за патриотизъм или с образователни цели – седалището на американското правителство, с всички негови монументални декорации, е и един красив град.

Основан през 1791 г., той е първата планирана столица в света, целенасочено изградена върху мочурливи гористи места. Днес покрай неговата зелена, дълга 3 километра Национална алея се редят най-важните градски паметници и музеи, с Капитолия в източния край, мемориалът на Линкълн в западния край и монументът на Вашингтон между тях.

Монументът на Вашингтон е първият паметник, изграден върху Националната алея и завършен през 1884 г., извисявайки се на 170 метра (555 фута) и предлагайки поразителни 360-градусови панорамни гледки от своя връх. Неговият образ се оглежда в една слабо отразяваща водна площ, която се простира на запад докъм стъпалата на класицистичния мемориал на Линкълн, от който ни гледа мрачният президент по време на Гражданската война, като най-силните думи от неговото обръщение в Гетисбърг са гравирани зад него и малцина не се затрогват от тях. Тази част на Националната алея е особено красива, когато е осветена нощем или когато разцъфват хиляди вишневи дръвчета (дарени от японците през 1912 г.).

Южно от монумента на Вашингтон по бреговете на Тайдъл Бейсин спокойно класическият мемориал на Джеферсън изглежда като храм. 5,80-метровата бронзова статуя на третия президент е разположена под изящна колонадна ротонда, заобиколена от пасажи от Декларацията за независимост.

Издигнат през 1997 г., мемориалът на Франклин Делано Рузвелт е най-скорошното допълнение в Националната алея, състоящо се от четири открити галерии (по една за всеки от президентските му мандати) и поредица статуи, изобразяващи Рузвелт, неговата съпруга Елинор и прочутото му куче Фала.

Близо до мемориала на Линкълн V-образният Виетнамски мемориал е може би най-вълнуващият от всички. Представлява стена от обикновен черен гранит, върху която са изписани имената на 58 209 американски мъже и жени, загинали или безследно изчезнали в най-дългата война на Съединените щати.

Тревистата Елипса, на север до монумента на Вашингтон, свързва Националната алея с Белия дом, една от най-прочутите резиденции в света. Повечето (понякога всички) от 132-те стаи (и 32 тоалетни) на Белия дом са закрити за посещения и дори не питайте за Овалната зала. (Проверете в туристическото бюро какви са възможностите за посещение; ако има обиколки, трябва да си вземете билети.)

Някъде в плътната програма на всеки турист трябва да се намери време и за обиколка на Капитолия, Библиотеката на Конгреса и Националните архиви. Толкова много има да се види, толкоз малко е времето... Ако вашата покана за една нощ в спалнята на Линкълн не е пристигнала, отседнете в стая в хотел „Хей-Адамс“, помещаващ се в една сграда от 1927 г. в италиански ренесансов стил, точно отсреща на „Пенсилвания авеню“, с изглед към Белия дом от някои от най-скъпите стаи.

От 1928 г. тук отсядат дипломати и гостуващи държавни глави. Или най-малкото се отправете към местенцето, където вашингтонци водят своите гости от други градове заради най-добрите гледки на Белия дом и държавната Съкровищница.

Къде: Град Вашингтон, САЩ
Най-добро време: края на март/април заради Фестивала на цъфналите вишни; края на пролетта и през есента заради най-добрите климатични условия.

>
28 март 2012 г.

Тагове

културен туризъм

любопитно

музеи

социален туризъм

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти