Начало / Статии / Статии - САЩ

Долината Шенандоа - красотата на дъщерята на звездите

Автор

/

Простираща се на 320 км между планините Алегени на северозапад и Блу Ридж на югоизток, долината Шенандоа отдавна е извор на вдъхновение. Уошингтън Ървинг я намира „равна на обетованата земя по плодородие и далеч по-красива от нея“, докато Хърбърт Хувър, яздейки кон по билото на Блу Ридж, отбелязва: „Тези планини са създадени за път“.

Долината Шенандоа, Вирджиния, САЩ

И такъв накрая е прокаран през 1939 г. със завършването на 170-километровия „Скайлайн Драйв“, който разсича дългия национален парк „Шенандоа“, предлагайки гледки, които умеещият добре да преценява Хувър нарича „най-прекрасните в света“. Опустошена от Гражданската война и белязана от ранните заселници, земята е рекултивирана от държавата през 30-те години на ХХ в. и днес е пристан за любуващи се на птиците и туристи пешеходци, както и на автомобилисти.

Подобно на горите с твърда дървесина в Нова Англия, планините Блу Ридж са място, където растат платани, кария, дъбове и кленове, които на есен оформят една спираща дъха със своя колорит картина – като връхната точка на листопада тук е по-късно, отколкото в почти целия Източен бряг.

Есенните уикенди по двулентовия Скайлайн Драйв означават натоварено движение, от което може да се спасите, като паркирате край някой от седемдесет и петте подобни на балкони живописни наблюдателни площадки, много от които служат като изходна точка на маршрути. 3400-километровият от-Мейн-до-Джорджия Апалачски маршрут е приблизително успореден на пътя в продължение на 162 км, а туристите пешеходци могат да изминават кратки участъци от него по 800-километровата мрежа от пътеки на парка.

„Скайланд Ризорт“, най-старият курорт в Шенандоа (основан през 1894 г.), е разположен в най-високата точка на пътя, предлагайки изумителни гледки и непретенциозен ресторант, сервиращ „планински ястия“, като прясна пъстърва и селска шунка.

Не ви ли стига това? Там, където „Скайлайн Драйв“ завършва в Уейнсбъро, също толкова (а според някои още повече) поразителният път „Блу Ридж Паркуей“ следва падините и кривините на планинското било на юг през Вирджиния до „Грейт Смоуки Маунтънс“ в Тенеси.

Къде: 145 км югозападно от Вашингтон, Вирджиния, САЩ
Най-добро време: май за ежегодния Уикенд на диворастящите цветя; октомври за яркия листопад;

Виж най-добрите оферти за пътуване във Вашингтон!

Виж още:

Екскурзия в Лас Вегас

Екскурзия в Ню Йорк

Екскурзия в Канада

>
27 октомври 2011 г.

Тагове

долини

национални паркове

пешеходен туризъм

планини

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти