Начало / Статии / Статии - САЩ

Монтичело - в гонитба на живот, свобода и лукс

Автор

/

Най-знаменитият исторически американски дом, „Монтичело“ („малка планина“) е мечтаният дом и място за последен покой на Томас Джеферсън – държавник, визионер, главен автор на Декларацията за независимостта и единственият американски архитект президент, който казва за къщата си: „Никъде другаде не се чувствам толкова щастлив“.

С изглед към останалите 8000 декара от първоначалната плантация от 20 000 декара на семейство Джеферсън, къщата служи като своего рода автобиография на президента, който е известен като писател, но не избира перото, за да разкаже историята на своя живот.

Триетажната постройка в паладиански стил е изцяло по негов проект, започната през 1769 г., когато той е 26-годишен, повлияна от престоя му във Франция като американски посланик от 1785 до 1789 г. и завършена едва двайсет години по-късно, през последната година на президентстването му. В околните поля, овощни градини и оформени градини Джеферсън отглежда множество видове грах (негова любима храна) и през 1807 г. засажда един от най-ранните масиви европейски лози в Новия свят.

Вътре трийсет и трите стаи (от които само единайсетте на първия етаж са отворени за публиката) са пълни с паметни вещи, оставени тъй, сякаш собственикът току-що е излязъл на разходка. Любовната връзка на щата Вирджиния с Томас Джеферсън продължава във Вирджинския университет в близкия Шарлотсвил, любимото „академично селище“, което той основава и чиито сгради проектира.

Можете да направите една обиколка с екскурзовод из този малък, но изтънчен престижен кампус на града, посещавайки колонадите, спираловидните тухлени стени и вдъхновената от Пантеона ротонда, която през 1976 г. подтикна Американският институт на архитектите да обяви кампуса на Джеферсън за забележително постижение в американската архитектура.

Почитателите на Едгар Алън По могат да надникнат в сградата на улица „Уест Рейндж“ № 13, където писателят е живял една година като студент през 1826 г., докато неговият втори баща престава да му праща пари, които той пропилява в игра на карти. За да удължите вашия Джеферсънов момент, отседнете в „Клифтън Ин“, построен във федералистки стил през 1799 г. върху място, което тогава е било собственост на семейство Джеферсън, от зетя на Джеферсън, който го използва като търговски пост и след това като свой дом.

Къде: близо до Шарлътсвил Вирджиния, САЩ

Най-добро време: 4 юли за Честване на Деня на независимостта в Монтичело и церемония по натурализация, когато отговарящите на условията се заклеват като граждани на САЩ сред тържествата, отбелязващи както подписването на Декларацията за независимостта, така и смъртта на Джеферсън точно 50 години по-късно, на 4 юли 1826 г.

>
10 октомври 2012 г.

Тагове

архитектура

винен туризъм

културен туризъм

летен туризъм

любопитно

музеи

хотел

Забележителности наоколо

Избрани оферти