Начало / Статии / Статии - Франция

Дордон и пещерата Ласко - възхитително древно кътче на Франция

Автор

/

Хенри Милър нарича тучния зелен департамент Дордон „страна на вълшебството“. Пазарните градове-крепости – Дом, Брантом, Сарлат и Рокамадур – са сред най-живописните във Франция. Хълмист, но не и планински, Дордон е също така идеално място за пешеходен туризъм и колоездене.

Дордон и пещерата Ласко, Аквитания, Франция

Заслужено свързван с добрата храна, например ястия от патица и прочутия гъши дроб (foiegras), тъмночервено вино „Каор“ (Cahors), трюфели и диворастящи бели гъби, този живописен кът на Франция е богат и на застлани с цветя долини, църкви в римски стил и средновековни селца. Много от над 1500-те замъка днес са хотели, често живописно разположени покрай някой от притоците на величествената река Дордон. Тези земи са едно от местата в Европа, където са се водили най-много битки, но най-значимият период от историята на Дордон е наистина древен, както разкриват подземията в изпъстрените с рисунки пещери.

Открита от четирима юноши през 1940 г., знаменитата пещера Ласко (близо до Монтиняк) съдържа най-удивителната съкровищница на праисторически рисунки по стените, дело на художници от каменната ера отпреди 17 000 години. Постоянно затворена за широката публика от 1963 г., за да се предотврати влошаването на състоянието на рисунките, тя е пресъздадена на 200 метра встрани под формата на Ласко-2.

Едно смайващо точно копие, направено през 80-те години на ХХ в. от експерти от Училището по изящни изкуства в Париж, Ласко-2 е изрисувана със същите пигменти, които са били на разположение на кроманьонците, а нейните варовикови стени и шестметрови тавани са покрити с копия на оригиналните пещерни смайващи изображения на бизон, коне, глигани и бикове.

Елате рано – билетите за Ласко-2 бързо свършват. Областта Дордон, плодородна речна долина, е проядена от grottes ornees, някои датиращи отпреди приблизително 25 000 години. Градчето Ейзи дьо Таяк в долината Везер е идеалната база за набези към долината Ман, една от най-богатите в света на древни обекти и отлагания.

Не пропускайте пещерите Фон дьо Гом, чиито палеолитни рисунки се доближават по значимост до тези от Ласко.

Къде: 118 км североизточно от Бордо, Аквитания, Франция
Най-добро време: май, юни, септември и октомври.

Виж най-добрите оферти за пътуване в Марсилия!

Виж още:

Ексурзия в Париж

Екскурзия в Ница

Екскурзия в Барселона

>
30 септември 2011 г.

Тагове

алтернативен туризъм

любопитно

пещери

стари градове

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти