Карнобат

За града

Оферти

Статии

Карнобат / Karnobat

Карнобат е град, намиращ се Югоизточна България, в Карнобатското поле. Населява се от около 18 000 души. Разположен е на 174 метра надморска височина. Забележителностите, които посетителите на Карнобат и околностите могат да видят, са: Историческият музей, Галерията "Бенчо Обрешков", Къщата-музей "Димитър Полянов", Къщата на Никофор Минков, Църквата "Св. Йоан Богослов", Средновековната крепост Маркели, Град Сунгуларе и др. Град Карнобат се намира на 50 километра от Бургас в посока Северозападно, на 22 километра от Айтос в посока Запад и на около 58 километра от Сливен в посока Изток.

Транспорт

Автобусен транспорт
Град Карнобат се свързва с по-големите градове и околностите посредством автобусен транспорт. Има редовни автобуси в следните посоки: Бургас, София, Ямбол, Сливен, Шумен, Котел, Средец, и др.
Адрес автогара - Карнобат: ул. Москва
Телефон за връзка автогара - Карнобат: 0559 22050
Website Централна автогара - София: http://www.centralnaavtogara.bg/

Железопътен транспорт
Карнобат се свързва със страната и посредством железопътен транспорт. ЖП гарата в града е четвъртият по значение железопътен възел в страната (София-Карлово-Бургас).
Телефон за връзка ЖП гара - Карнобат: 0559 221 50
Website БДЖ: www.bdz.bg
 
С кола
През град Карнобат преминава магистрала А1 „Тракия“, свързваща София - Бургас. Карнобат се намира на 50 километра от Бургас в посока Северозападно, на 22 километра от Айтос в посока Запад и на около 58 километра от Сливен в посока Изток.

Забележителности

Историческият музей
Историческият музей в град Карнобат съществува официално от 1954 година. В него посетителите могат да видят 5 експозиции:  Археология, Етнография, Художествена изложба, Природа и История.
Адрес: ул. "Г. Кирков" No. 31
Телефон за връзка: 0559/ 71 43; 0559/ 22 06

Галерията "Бенчо Обрешков"
Бенчо Йорданов Обрешков е български художник, един от най-големите живописци. Роден е на 27 април 1899 година в Карнобат и умира на 8 април 1970г.
Адрес: пл. "Трети март"
Телефон за връзка: 0559 22607; 0559 22605; 0888132038
 
Къщата-музей "Димитър Полянов"
Представлява Възрожденска къща, построена през втората половина на XIX век.

Къщата на Никифор Минков
Отличава се с невероятната си дърворезба.

Църквата "Св. Йоан Богослов"
Изградена е през 1878 година на мястото на изгорената от турците по-стара църква. Причлива вниманието на посетителите с красивата архиткетура и дървения иконостас.

Средновековната крепост Маркели
Намира се на около 7-8 километра от град Карнобат в посока Югоизток. Отличава се с невероятните си древнобългарски землени укрепления - волове. Средновековният град е съществувал някъде между VIII-XI век.
 

Забележителности около Карнобат

Избрани оферти