Начало / Статии / Статии - Турция

Кушадасъ – древни и съвременни забележителности

Автор

/

Макар и да е един от най-модерните курорти в Турция, Кушадасъ всъщност е изключително древен град. Не се знае точното време на създаването му, но за негови основатели се смятат йонийците. Преди е носел името Неополис и е бил едно от най-важните пристанища, свързващи Анадола с моретата. Днес останките от Неополис се намират на малък полуостров срещу остров Гюверджин.

В наши дни освен модерните хотелски комплекси и заведения, Кушадасъ пази и други следи от древното си наследство. Обърнете внимание и на един от най-внушителните кервансараи, съществували в Османската империя – Йокюз Мехмет Паша. Построен е между 1615 и 1618 г. от великия везир и управител на египетските владения на Османската империя Йокюз Мехмет паша. В продължение на векове приличният на крепост керванасарай е подслонявал гостите на Кушадасъ, това прави и днес – превърнат е в луксозен хотел.

Дело на Йокюз Мехмет паша е и завършената през 1618 г. джамия Калеичи. Кушадасъ някога е бил опасван от здрави крепостни стени, които успявали да го запазят от нападения по суша и море. Днес е запазена част от тях, включително и една от някогашните три порти.

Една от основните туристически атракции в околностите на Кушадасъ е Птичият остров.

Населен от древни времена, островът се превръща във важна отбранителна позиция срещу морски нападения по време на византийците. Издигащата се на възвишение крепост ще ви впечатли с невероятната гледка, която разкрива пред очите ви.

Повече от 20 км крайбрежна ивица предлага отлични условия за плаж и водни забавления, както северно, така и южно от Кушадасъ.

Най-популярните плажове в Кушадасъ са Гюверджинада, Йъланджъ Бурну, Явансу. Водата е наситеносиня и ще ви накара да се чувствате отлично под лъчите на егейското слънце. 

Вижте най-добрите оферти за почивка в Кушадасъ!

Вижте още:

Почивка в Анталия

Почивка в Мармарис

Почивка в Бодрум

Почивка в Гърция

>
13 март 2023 г.

Тагове

древни градове

летен туризъм

плажове

семеен туризъм

забавления за деца

Забележителности наоколо

Избрани оферти