Коста Дорада

За града

Оферти

Статии

Коста Дорада / Kosta_Dorada

Коста Дорада (Costa Dorada, Costa Dаurаda на каталунски) е брегова линия с дължина 216 км в Каталуния, Испания, която включва 20 населени места. Името му означава Златен бряг и идва от цвета на обширните плажове, които ежегодно привличат множество туристи. Повечето от градовете на Коста Дорада имат собствени плажове, които се ползват целогодишно, а водата е плитка. В пространството между морето и планините се простират обширни полета с маслинови, лозови, бадемови и лешникови насаждения.

В посока югоизток брегът става по-каменист, а градчетата - по-малки. Много от тях са изградени около древни крепости. Колкото повече се отдалечавате от брега навътре в сушата, толкова повече изчезва туристическата суета и се потапяте в автентичната испанска атмосфера на малките градчета. В Тарагона (главния град в Коста Дорада) и Камбрилс е много добре развит риболовът. И на двете места има невероятни рибни ресторанти, където можете да опитате и доста местни ястия.

Посете делтата на река Ебро, където плажовете са широки и с чудесен бял пясък.

Важна информация

Валута: Евро (EUR). Лесно ще откриете АТМ устройства, в по-големите хотели, ресторанти и магазини можете да плащате с международни кредитни и дебитни карти.

Спешен телефон: 112

Интернет страници за Коста Дорада: www.costadoradaspain.com

www.spain-holiday.com/Costa-Dorada

Здраве: Във всеки град има аптеки и медицински центрове. В почивните дни и през нощта аптеките се редуват да дават дежурства. Адресът на дежурната аптека е изписан на витрините на останалите.

 

Транспорт

Летище

Обикновено туристите пристигат в Коста Дорада от летище „Ел Прат” (El Prat) в Барселона. Разположено е на 12 км от града. Няколко автобусни компании обслужват различните терминали. Автобуси тръгват на всеки 15 минути от централния площад Каталония (Plaza de Catalunya). Билетите струват по 4,25 евро в едната посока. Има и влакове до Барселона на всеки 30 минути, а цената на билета е около 3 евро. Такситата взимат между 15 и 21 евро през седмицата и малко повече през почивните дни.

Уебсайт: www.aena-aeropuertos.es/csee/Satellite/Aeropuerto-Barcelona/en

Летище "Жирона" (Girona) е на около 100 км от Барселона. Най-лесният начин да се придвижите от летището до Барселона са автобусите. Близо 95% от полетите на това летище се осъществяват от авиокомпания Ryanair, затова от компанията осигуряват автобус за всеки полет.  Цената на автобусен билет в едната посока е 12 евро и 21 евро за двупосочен билет. Автобусите на Ryanair оставят пътниците на Автогара „Север” в Барселона (Estació del Nord).

Уебсайт: www.barcelonagirona.com

Друга възможност е летище Реус. Оттам има директен автобус до гарата в Барселона, който пристига за около час и половина. Еднопосочен билет струва 15 евро. От гарата в Барселона можете да стигнете с влак до Коста Дорава.

Уебсайт: www.reus-airport.es

Влак

Две жп линии минават през Коста Дорада. Едната свързва Франция с Южна Испания, а другата води в Сарагоса (вътрешността на Испания). Всички градчета имат жп гари,  но повечето влакове спират само в големите. Можете да стигнете с влак от Тарагона (столицата на Коста Дорада) до Барселона. За разписание и цени на билетите вижте на www.renfe.com

Автобус

Пътуването от Барселона до Тарагона с автобус отнема около час и 15 минути, двупосочен билет в рамките на един ден струва 10 евро.

Няколко автобусни компании свързват градчетата в Коста Дорада, но най-добра мрежа има "Аutocars Plana" (www.autocarsplana.com). От Тарагона междуградските автобуси потеглят от Plaza Imperial.

Ферибот

Можете да хванете ферибот от Валенсия, Барселона или Аликанте до Балеарските острови.

Уебсакт: www.trasmediterranea.es

Заведения

Каталунската кухня е добре известна, но в Коста Дорада е достигнала върха си. В ресторантите ще откриете както местни ястия, така и цялото разнообразие на средиземноморската храна и международната кухня. На първо място, разбира се, е морската храна - риба на скара или осолена, малки октоподи, сепия с боб, морска краставица. В района на Коста Дорада се произвежда силното червено вино "Приорат".

Нощният живот е най-активен в Ситжес, който привлича любители на забавленията от близките градове, включително и от Барселона. Ситжес е известен с дивите си нощни партита и толерантността си към нетрадиционното поведение и гей културата. През нощта по улиците му звучат най-актуалните електронни ритми.

Шопинг

Традиционните за Коста Дорада занаяти са грънчарството, изделията от ковано желязо. Характерни за региона са "ботас" - бутилки за вино, направени от козя кожа. 

На пазарите в градчетата рано сутрин можете да купите прясна риба. 

Ако искате да се насладите на висококласно пазаруване, вземете влак или автобус до Барселона, където има магазини и молове за всеки вкус.

Забележителности

Тарагона (Tarragona)

Тарагона е най-урбанизиран сред градчетата в Коста Дорада и столица на областта. В историческата  му част ще видите цялата му хилядолетна история, заради която е включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. В Тарагона ще видите циклопски строиежи, римска крепостна стена, готическа катедрала.

Посетете водните паркове "Акуалеон" (www.aqualeon.es), "Акуополис" (www.aquopolis.es) и "Порт Авентура" (www.portaventura.co.uk).

Ситжес (Сичес) - Sitges

Ситжес е успял да запази артистичната си атмосфера, като същевременно нощем се преобразява в най-актуалното място за забавления. Градът е известен с гей културата си.

Посетете църквите "Сан Бартомеу" и "Санта Текла", както и музея "Кау Ферат", където са изложени произведения на Сантяго Русиньол и Ел Греко.

Монт-родж дел камп (Mont-roig del Camp)

Това градче в центъра на Коста Дорада е подходящо за семейна почивка. Посетете църквата "Сан Мигел" от 1574 г.

Салоу (Salou)

Салоу е сред най-предпочитаните курорти в Коста Дорада. Почти се е слял с Ла Пинеда на изток и Камбрилс на запад. 

Аматла де Мар (L'Amatlla de Mar)

Град, в който ще намерите спасение от забързания градски начин на живот. Боровите гори са навсякъде, а местните са предимно приятелски настроени рибари.

Камбрилс (Cambrills)

Някога малко рибарско селище, днес Камбрилс се е развил в туристическо градче, подходящо както за семейни, така и за романтични почивки. В центъра на града има голям закрит рибен пазар. Уиндсърфингът е широко практикуван.

Делтата на река Ебро

Делтата покрива площ от 320 кв. км и включва природни форми, които не са типични за останалата част на Каталуния като солени и сладководни езера, пясъчни дюни, извори и речни острови.

Събития

Карнавалите в Коста Дорада

През февруари и март, около началото на великденските пости, се провеждат карнавали и шествия с маскирани хора в много от градовете. Датите се променят.

Празникът на Сан Хуан

Отбелязва се вечерта на 23 юни с огньове на открито (нарича се още "Нит дел фок" или Нощ на огъня). Пищни фойерверки през нощта слагат началото на куп летни събития и фестивали.

Забележителности около Коста Дорада

Избрани оферти