Начало / Статии / Статии - Испания

Предимствата да пътувате по време на Covid-19 и как да се възползвате

Автор

/

Защо да пътуваме по време на Covid-19 кризата може да се окаже добра идея с много предимства

Пътуването стана малко странно напоследък. До последния момент не знаете дали ще тръгнете, дали няма да въведат някое ново изискване, тест или карантина. Неизвестността убива, а перспективата за пропилени пари и дни от отпуската не е от най-приятните. 

Пандемията от Covid-19 обаче има много предимства, някои наистина неочаквани, заради които си струва да преосмислите плановете си за пътуване и да се възползвате още сега. 

По-ниски цени

Кризите свалят цените и сегашният случай не е по-различен. Отстъпките са най-различни и зависят от дестинацията. В много случаи получавате безплатни бонуси - екскурзии на място, които иначе се доплащат, безплатна застраховка отмяна на пътуване (когато резервирате през туристическа агенция) или по-висока категория хотел на цената на по-ниска.
По-малко хора на дестинации, които обичайно са претъпкани

Има дестинации по света, на които забележителностите не могат да се видят заради

прекалено многото туристи. Всеки, който се е бутал с лакти с човешката маса, която се носи като мътна река по уличките на Венеция, знае за какво става дума. Ако не харесвате тълпите, точно сега е моментът да видите някои от най-известните места по света - Рим, Париж, Флоренция, Барселона.

Безопасно е колкото и да си стоите вкъщи (стига да вземете мерки)

От новинарските сайтове, сайта на външно министерство (има специална секция за разпостранението на коронавируса по държави) и туристическите агенции можете да се информирате в реално време за броя на заразените на мястото, за което искате да пътувате.

Не подценявайте факторите, които понякога дават големи разлики в цифрите - метода за броене на болните (в някои държави включват и броя на вероятните, но непотвърдени случаи), принципа на изследване (на случаен принцип или на огнища), броя на направени тестове и др.

На много места разпространението на вируса е сходно с това в България - тоест, ако отидете там, сте в безопасност колкото и у дома, стига да взимате всички предпазни мерки.

Хигиената в самолетите се повиши

Не е нужно да сте работили в авиокомпания, за да подозирате, че хигиената на борда на самолетите никога не е била на толкова високо ниво като сега. Авиокомпаниите са готови на всичко, за да върнат загубените си клиенти - някои ограничават броя на пътниците на борда, за да се спазва дистанция, други прекратиха сервирането на храни и напитки, за да се намали контактът между екипажа и пътниците. Няма нужда да се тревожите и за въздуха, който ще дишате в самолета заедно с останалите пътници - самолетите имат HEPA филтри, подобни на тези, които се използват в болниците.

По-добре е да резервирате през туристическа агенция

Ако обявят забрана за влизане в страната, за която пътувате, отменят полета ви или се случи нещо друго непредвидено в последния момент, имате по-голям шанс да излезете (почти) сухи от ситуацията, ако сте резервирали през туристическа агенция. Туристическите агенти умеят да работят в кризисни ситуации, имат дългогодишни отношения с доставчиците си (авиокомпании, хотелски вериги, местни агенции) и вероятно ще получат по-бързо и по-добро обезщетение или решение на възникналия проблем.

От друга страна, ако ви се налага да се свържете по телефона с центровете за обслужване на големите сайтове за резервации или с авиокомпанията, за да анулирате или презаверите почивката си, е много вероятно да прекарате часове наред в изчакване за свързване с оператор.

Има и още нещо - не забравяйте, че туристическите агенции работят и за името си, при криза те ще се постараят да изстискат възможно най-доброто за клиента си, дори и това да не им донесе печалба.

Заредете се с дезинфектант и маски, спазвайте дистанция, мийте си ръцете - достатъчно е да спазвате тези мерки и ще сте в безопасност, независимо колко далеч пътувате!

>
30 ноември 2020 г.

Тагове

Пътуване и Ковид

Забележителности наоколо

Избрани оферти