Начало / Статии / Статии - Испания

Забележителности в Барселона

Автор

/

Саграда Фамилия в Барселона

Саграда Фамилия (Sagrada Familia) е масивна римокатолическа църква, която е най – великото постижение на бележития архитект Антонио Гауди. Построяване й започва през 1882г. и  се очаква да бъде завършена през 2026г. (когато се навършват 100 години от смъртта на Гауди). Част от храма е отворен за туристи, а останалата част се достроява. Във всяка част от дизайна на Саграда Фамилия се крие християнски символизъм. Гауди започва този храм за да създаде „велико светилище на християнския свят“. Например кулите на сградата, които са общо 18 на брой и символизират  12-те апостола, четирите евангелиста, Дева Мария и най – високата кула е Исус Христос. Трите основни фасади са Рождество – на изток, Слава – на юг и Страст – на запад. Всяка една от тях съдържа множество други малки части. Има и музей на западната част на Саграда Фамилия. Там се съхраняват скици и макети на Саграда Фамилия, а също има и бюста на Антонио Гауди.

Парк Гюел в Барселона - приказки посред бял ден

Паркът Гюел (Parc Güell) е градина с архитектурни елементи, която е разположена на хълма Eл Кармел. Проектирана е от великият испански архитект Антони Гауди. Периодът, за който е построена, е 1900 – 1914 г. Паркът е част от историческото наследство на ЮНЕСКО.

Паркът Гюел е изключителен с това, че всички фигури, статуи и здания в него са направени от малки цветни порцеланови парченца. Сякаш се разхождате из оживяла приказка, а всичко около вас е направено от захар. Идеята за създаването на парка е на богат индустриалец на име Гюел, който искал да създаде тихо и спокойно място за отмора, далеч от шума на града. Строежът се забавил значително и след време мястото било откупено от общината и наречено на инициатора на идеята - парк Гюел.

Интересни са двете сгради на входа му, които имат доста необичайни, подобни на кули покриви. В центъра му се намира основната тераса, която има пейка от вътрешната си страна. Тази пейка има формата на морска змия, извиваща се по края на терасата. Отстрани на пътеките има невероятни скални колони, които сякаш порастват от земята.

Национален музей на изкуствата в Барселона

Национален музей на изкуствата (National Art Museum of Catalonia) е музей на визуалните изкуства в Каталуния, който се помещава в Националния дворец в Барселона.

Дворецът е построен през 1929 г. заради проведеното тогава световно изложение. Той се намира на хълма Монжиук, на края на булеварда Рейна Мария Кристина. Първоначално музеят е бил отворен през 1934 г., но го затварят по време на испанската гражданска война. Той е отворен отново през 1942 г.

Колекциите на музея включват римско изкуство, готическо изкуство, ренесанс и барок, модерно изкуство, рисунки и графики, фотографска и нумизматична секция.

Пред музея се намират прочутите фонтани на Барселона. Шоуто на фонтаните е изключително и не бива да бъде пропускано при посещение в Барселона. То включва музика, според която се променят формата и светлините на фонтаните. Лятото всяка вечер има такова шоу, но през другите сезони се изпълнява само в определени дни.

Катедралата Света Еулалия в Барселона

Катедралата Св. Еулалия или Катедралата на Барселона (Cathedral of Santa Eulalia) е готическа катедрала, която е и седалище на архиепископа на Барселона.

Катедралата е строена в периода от XIII в. до XV в. Едно от най-интересните места е метохът на катедралата, който има собствени параклисчета, градина и олтари. Сърцето на метоха е така наречения Фонтан на гъските или Езеро на гъските, където живеят десетина истински гъски. В миналото с крясъка си те са известявали за крадци и нападатели.

Неоготическата фасада е характерна за каталунските църкви на XIX век. Катедралата е посветена на Еулалия от Барселона, един от патроните на града. Тя е била млада девица, която според католическите традиции е преживяла много мъчения по време на римската епоха в Барселона. Една от историите разказва, че тя е заведена гола на обществения площад. В този момент се появил странен сняг, който покрил голото й тяло. Уплашените римляни я затворили във варел, който намушкали с ножове и който пуснали да се търкаля по улицата. Тялото на светицата се намира в криптата на катедралата.

Дворец на Каталунската музика в Барселона

Дворецът на Каталунската музика (Palau de la Música Catalanа) е концертна зала, чийто модернистичен дизайн е творение на архитекта Луис Доменек и Монтанер. Той бил построен в периода между 1905 и 1908 г. Самият проект бил финансиран от обществеността, като основната част била отпусната от богатите индустриалци и буржоа на Барселона. Дворецът на Каталунската музика е истински шедьовър, включващ много и различни видове архитектурни елементи. Включен е в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Можете да се запишете за обиколка с екскурзовод на дореца (вижте на сайта му) или да посетите концерт.

Триумфална арка в Барселона

Триумфалната арка (Arc de Triomf) e построенакато официален вход за световното изложение през 1888 г. Тя е творение на архитекта Жосеп Виласека.

Построена е от червени тухли в мавритански стил. На предният фриз има надпис „Барселона приветства всички нации“, на задния фриз пише „Възнаграждения“ и изобразява медали на участниците в изложението.

На върха на арката е поставен гербът на Каталуния, наред с който присъстват и тези на останалите 49 испански провинции. Триумфалната арка се намира между улиците Луис Компани и Сан Хуан.

Площад Каталуния в Барселона

Площад Каталуния (Plaça Catalunya) е голям площад, който се счита за центъра на Барселона. Самият площад е пресечна точка на няколко по-известни булеварди като Ла Рамбла, Рамбла де Каталуния, де Грация и др.

Площадът е с площ от 50 000 кв. м. и е известен с фонтаните и статуите, намиращи се там, както и с ятата гълъби. Площадът се оформя, след като средновековните стени на Барселона са окончателно разрушени и започва осъществяването на амбициозни проекти за новия облик на града. 

Ла Рамбла в Барселона

Ла Рамбла (La Rambla) е улица в централната част на Барселона, която е известна с многобройните туристи и заведенията, които се редят едно след друго по нея.

Дълга е 1,2 км, като от площад Каталуния минава през центъра и стига до статуята на Христофор Колумб. Ла Рамбла може да бъде доста многолюдна, особено през туристическия сезон. 

Улицата е очертана през 1766 г. по протежение на средновековните стени на града. В тогавашна Барселона повечето улици били тесни, а Ла Рамбла била приятно изключение - просторна и подходяща за разходки независимо от социалната прослойка.

Бъдете изключително внимателни с личните си вещи, тъй като Ла Рамбла е пълна с джебчии.

Статуята на Колумб в Барселона

Статуята на Колумб (Columbus Monument) е 60-метров паметник на Христофор Колумб, построен за световното изложение в Барселона през 1888 г.

Намира се накрая известната улица Ла Рамбла. Мястото, на което е издигната, не е случайно. Там Христофор Колумб е стъпил след края на първото си пътешествие до Америка. Паметникът служи, за да напомня на Барселона за най-известното пътуване на откривателя.

Мнозина, дори и местни, ще ви кажат, че дясната ръка на Колумб сочи към Новия свят или към Генуа, където се предполага, че е роден, но истината е, че нито едно от двете не е вярно. Ръката му сочи към море (град Константин в Алжир), най-вероятно като символ на пътешествията му по вода.

До върха на статуята (60 м) се стига с асансьор, а оттам гледката е зашеметяваща.

Болницата на Св. Кръст и Св. Пол в Барселона

Болницата на Св. Кръст и Св. Пол (Hospital de la Santa Creu i Sant Pau) е комплекс, построен в периода 1901 – 1930 г. и е творба на модерниста Луис Доменек и Монтанер. Тя е вписана в списъка за историческо наследство на ЮНЕСКО.

Днес болницата все още функционира, но се обмисля да се превърне в музей в бъдеще време. Самата болница е основана през 1401 г. и обхваща шест по-малки средновековни болници.

Каса Мила (или Ла Педрера) в Барселона

Къщата Мила или Ла Педрера (Casa Milà или La Pedrera) е сграда, построена от Антонио Гауди в периода 1906 – 1910 г., но се смята за напълно завършена през 1912 г. Къщата била поръчка от женената двойка Росарио Сегимон и Пере Мила, както и последният проект за частна сграда, която Гауди приел.

Ако нямате време да посетите всичко, свързано с работата на Гауди, посетете поне това място. Нито една от стените на жилището не е права, фасадата на сградата е вълниста с множество железни балкони, различни един от друг. На последния етаж на Ла Педрера се намира и музеят на Гауди. 

Днес част от сградата се отдава под наем за жилища.

Можете да се запишете на тур (последният започва в 20 часа), за да се потопите в историята и живота на Антони Гауди.

Стадион Камп Ноу в Барселона - музей, посещения, билети

Камп Ноу (Camp Nou), известен още и като Ноу Камп, е легендарният футболен стадион в Барселона, който принадлежи на футболен клуб Барселона още от построяването си през 1957 г. Според УЕФА Ноу Камп е определен като 5-звезден стадион. Там могат да се поберат 98 787 души, което го прави най-големият стадион в Европа и един от най-големите в света. Там се провеждат много международни мачове, а също и такива от Шампионската лига УЕФА.

Футболен клуб Барселона е много повече от клуб. Понякога се усеща сякаш той носи гордостта на цялата нация на раменете си. Дори и тези, които не се интересуват от футбол, ще харесат посещението на стадиона и музея.

Вижте актуални оферти за екскурзии до Барселона!

>
04 януари 2010 г.

Тагове

катедрали

Забележителности наоколо

Избрани оферти