Начало / Статии / Статии - Испания

Саграда Фамилия - eдна от най-невероятните испански сгради

Автор

/

Да завършиш или да не завършиш? Огромната „Саграда Фамилия“ (Светото семейство) остава незавършеният (без покрив) шедьовър на ексцентричния гений Антони Гауди. Каталонският архитект, национален герой, е блъснат и убит от трамвай през 1926 г., преди да може да завърши своето най-странно, противоречиво творение.

Саграда Фамилия - Испания
 

Най-знаменитият възвестител на modernismo (каталонският авангарден стил, уникален за региона, който разцъфтява от 1890 до 1920 г.), Гауди извоюва място за Барселона върху архитектурната карта. „Саграда Фамилия“ е неговата най-емблематична и своеобразна сграда, ар нуво с чудати развития.

Гауди черпи от същия игрив каталонски дух, който виждаме в творбите на Пикасо, Миро и Дали и в повечето случаи избягва правите линии за сметка на обтекаемите, органични форми. Той създава немалък брой сюрреалистични творби, като парка „Гуел“, сградата с офиси и апартаменти „Каса Батло“ и няколко частни къщи. Но фантазьорът е най-известен заради „Саграда Фамилия“, пясъчен замък, замразен посред съграждането му.

Само криптата, абсидата и фасадата са завършени преди смъртта му. Гауди е погребан в криптата, където музей излага умалени модели, показ ващи как той си е представял църквата. Властите казват, че тя може да не бъде завършена в близките десетилетия – ако изобщо някога бъде завършена.  Катедралата отвори врати за служби в края на 2008 г., 126 години след началото на строителството й. При доизграждането се следва изцяло проектът на Гауди.

Къде: Барселона, Испания

>
11 април 2011 г.

Тагове

катедрали

любопитно

религиозен туризъм

сгради

Забележителности наоколо

Избрани оферти