Начало / Статии / Статии - Испания

Дворец Гюел в Барселона - ексцентричността на Гауди

Автор

/

На много улици в Барселона могат да се видят творбите на авангардния творец Антони Гауди. Като започнете от Къща “Висенс”, през парк Гюел и завършите през величествения символ на града - Саграда Фамилия (или “Светото семейство”). Стилът му и любимото му преливане на светлина са смесица от няколко архитектурни стила - неоготика, ар нуво, сюрреализъм и кубизъм. 

Гауди е всеизвестен със своята ексцентричност и причудливи постройки. Той смело съчетава дизайни, стилове и форми. Водеща за него е светлината и това под какъв ъгъл влиза в сградата. Архитектурният шедьовър, който го прави известен е къщата-дворец на своя приятел и спонсор - Гюел.

История на къщата…

Еузеби Гюел бил индустриалец, политик и патрон на изкуството. След като Гауди завършил неговия парк над Барселона, Гюел решил, че трябва да притежава и имот в центъра на града. Закупил парцел и отново наел Гауди за архитект на проекта. С новата постройка Гюел искал да покаже на света важността и любовта си към изкуството. 

Гауди започва работа с пълна сила. Само за фасадата на къщата прави над 25 различни скици. Изработва дори и герб на Гюел, който можете да видите в горната част на портите на къщата. Самата сграда е звуково и визуално изолирана от външния свят. Когато влезете в нея, сякаш влизате в друг свят с изкривени пропорции, но много красота. 

Проблем в проектирането пред Гауди бил фактът, че площта за работа била изключително малка за дворец или дори резиденция. Разбира се и тук Гауди проявил изобретателност и построил къщата с отворен план. Централната стая на първия етаж е с висок таван, който завършва с купол. Интересното е, че самият купол е с малки отвори, които пречупват светлината и създават усещането за звездно небе през цялото денонощие. Естествено Гауди се погрижил и в облачни нощи “звездите” на тавана пак да светят. За последното използвал прожектори, които били поставени на покрива. 

Всеки ъгъл от къщата е уникален и детайлно изработен. Впечатляващи са всички орнаменти по прозорците, както и неправилните пропорции на къщата, които я правят истинско произведение на изкуството. Като се започне отдолу нагоре, можете да проследите живота на семейство Гюел. От сервизните помещения, през баните, та чак до спалните им. И всички стаи имат своя индивидуалност. 

Препоръчваме ви да се изкачите и до най-високата стая. Там има стълби, които водят до покрива. На него ще видите отблизо 20-те кули. Те представляват обикновени комини, които са преобразени от Гауди с преработени камъни. Обърнете внимание и на най-високия, който е главната кула, която създава съзвездието вътре в сградата.

Дворецът-музей

Дворецът Гюел е единствената сграда по архитектура на Гауди, която е изцяло завършена и непокътната. За последното спомогнал и фактът, че от 1984 година резиденцията е обявена от ЮНЕСКО за паметник на световното културно наследство. Към днешна дата дворецът е музей, който събира история както за Гауди, така и за цялата фамилия Гюел. 

Някога изкуството на Гауди било считано за странно и дори грозно. В нашето време, обаче хората вече оценяват подобаващо таланта на твореца. Забележителностите с неговия почерк в Барселона се радват на широка посещаемост. Затова ви съветваме предварително да закупите билети за посещение на Двореца на Гюел. 
Полезна информация: През активният туристически сезон (01.04. - 31.10.), музеят работи от 10:00 до 20:00 часа, а през зимата - до 17:30 часа. Намаления от таксата за вход ползват ученици, студенти, пенсионери и големи семейства.

Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на музея: palauguell.cat

Вижте и всички оферти за пътуване в Барселона!

Виж още: 

Почивка в Коста дел Сол

Почивка в Коста Брава

Почивка в Лорет де Мар

>
04 декември 2020 г.

Тагове

архитектура

дворци

изкуство

Забележителности наоколо

Избрани оферти