Начало / Статии / Статии - Испания

Нощта на Сан Хуан в Барселона – празник на огъня

Автор

/

Всички знаят, че испанците са ценители на нощта и я оползотворяат по най-приятни начини из тапас баровете, дискотеките или направо по улиците с по питие в ръка. Но има една специална нощ, Нощта на Сан Хуан (Свети Йоан), когато в цялата страна се отбелязва най-късата нощ в годината и лятното слънцестоене, а в Барселона дори бабите и дядовците остават будни чак до сутринта.

В Каталония фестивалът е известен като Nit de Sant Joan, La revetlla de Sant Joan или Verbenas de Sant Joan на испански. Най-подхожда обаче името Nit de Foc – Нощта на огъня.

Това е едно от най-лудите, най-шумните и най-големите празненства, на които можете да попаднете в Барселона. Семействата подготвят фойерверки една седмица предварително и огън има навсякъде - по площадите, на плажа, дори и по балконите.

Най-голямото парти е по плажовете на града, където се събират над 70 000 души. Пие се местното вино кава, танцува се, пее се – всичко друго освен да се спи.

Празненствата по повод лятното слънцестоене (най-дългият ден в годината) са в основата си езически, но с навлизането на християнството се обвързват със Свети Йоан Кръстител, за когото се смята, че е роден на 24 юни, точно шест месеца преди Исус.

Символиката на огъня е свързана със слънчевия диск от най-древни времена, а за хората той е означавал чистота, изобилие и плодородие. Точно затова и фойерверките, които озаряват небето над Барселона, са един от главните елементи на празника.

Традицията е по изгрев всеки да се потопи за първи път в морето, защото тогава официално започва лятото. Хубавото е, че 24 юни е официален почивен ден и всички имат време да се наспят и възстановят след щурата нощ.

Полезна информация: В Нощта на Сан Хуан метрото в Барселона работи цяла нощ, а влаковете на компания Renfe пускат допълнителни връзки на влаковете към предградията и близките до Барселона градове, за да стигнат всички, които искат да посрещнат празника на някой от по-отдалечените плажове.

А тук вижте най-добрите ни оферти за екскурзии до Барселона!

>
18 май 2018 г.

Тагове

фестивали

лятно слънцестоене

празници

фойерверки

Забележителности наоколо

Избрани оферти