Начало / Статии / Статии - Испания

Жирона - умален модел на Барселона

Автор

/

Кацнала на хълм в северната част на Каталуния, на Жирона често се гледа като на Барселона в умален вариант. Разположението на града е перфектно – на един час път с кола от Барселона, от плажовете на Коста Брава и от ски курортите в Пиренеите.

         Снимка: Davidlohr Bueso

Градът е бил обсаждан толкова много пъти, че го наричат Градът на хилядите нападения. Поради тази причина доскоро е бил обграден от крепостна стена, но в сегашните мирни времена тя става излишна.

          Снимка: Davidlohr Bueso

Старият град на Жирона е стръмна, подобна на лабиринт смесица от архитектурни стилове и епохи. Пейзажът в него е доминиран от катедралата, чийто строеж, подобно на базиликата Саграда Фамилия в Барселона, е продължил твърде дълго време.

         Снимка: Davidlohr Bueso

Първите камъни на катедралата в Жирона са поставени през 1302 г., а последните щрихи са завършени 400 години по-късно. До нея ще ви отведат 91 каменни стъпала. На площада на катедралата някогашният епископски дворец е превърнат в арт музей.

          Снимка: Davidlohr Bueso

Разходете се и из Еврейския квартал – тук има музей, посветен на евреите и тяхното наследство в града, преди да бъдат изгонени от Испания през 1492 г.

         Снимка: Arnau Pujol

Не пропускайте да спрете на пешеходния мост над река Оняр, за да се насладите на живописната гледка на цветните къщи, които са надвиснали над водите й. Посетете и Арабските бани – покрит комплекс, който преди 1929 г. е бил част от манастир. Представете си как из стаите в усамотение са се разхождали монахини. Всъщност сградата е на почти 800 години.

           Снимка: Davidlohr Bueso

Ако сте почитатели на киното, отбийте се и в местния Музей на киното.

          Снимка: Girona Turisme

Макар и малък град, през всеки сезон Жирона има по нещо интересно, което да ви предложи. През май месец се провежда Фестивалът на цветята (Temps de Flors).

          Снимка: Jaume Meneses

По това време централните площади се превръщат в картини от свежи цветя, а паралелно протичат множество културни и кулинарни събития.

          Снимка: Felipe Gabaldоn

Лятото пък акцентът е върху плажовете на Коста Брава. Ако не сте били в Барселона, заслужава си да видите най-оживения град в Каталуния.

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Испания!

>
18 август 2023 г.

Тагове

археология

живописни пътешествия

културен туризъм

летен туризъм

мостове

музеи

музеи за изящни изкуства

плажове

романтични места

Забележителности наоколо

Избрани оферти