Начало / Статии / Статии - Испания

Музей на човешката еволюция в Бургос, Испания

Автор

/

Испанският град Бургос се е разположил в ниските части на хълм, увенчан с дворец на върха си, а от високото се вижда река Арлансон. Освен това се намира на трасето на прочутия поклоннически маршрут Камино де Сантяго - затова и туристите тук са пъстра супа от всякакви националности и хора с най-различна мотивация да се озоват в града.

Снимка: iStock by Getty Images

И до днес градът пази част от средновековната си атмосфера - спомен за петте века, в които е бил столица на Кралство Кастилия и Леон. Но наред с историческите забележителности, има и един музей, който не разглежда миналото преди 2 или 20 века, а го изследва толкова назад, колкото се смята, че е започнала човешката еволюция.

Снимка: iStock by Getty Images

Разходката из помещенията на Музея на човешката еволюция е преминаване през времето, което ще ви изуми и ще постави собствения ви живот в невероятен контекст.

Снимка: iStock by Getty Images

Музеят е създаден заради находките, открити в пещерите Атапуерка, които са част от наследството на ЮНЕСКО. Атапуерка представляват няколко планински пещери, в които са намерени фосилни останки от древни хоминиди – най-старите открити в Западна Европа. Смята се, че възрастта на най-старите е почти милион години, а сред откритите останки има и такива от други ери почти до наши дни.

Точно това разнообразие позволява да се проследи развитието и промяната на човека през годините. Погледнете тези останки, а след това погледнете телефона, фотоапарата и умния си часовник, спомнете си самолета, с който сте пристигнали в Испания и избройте наум всичко хубаво и лошо, което човекът е причинил на планетата за последните милион години.

Самата сграда на музея е в модерен стил, изградена през 2010 г. на мястото на стари военни бараки, но това, което ще ви остави без думи, е начинът, по който темата и находките са представени вътре.

Посетителите могат да влязат в гигантски модел на човешки мозък, за да разберат еволюцията му. Вътре те ще видят свързаните помежду си неврони, които изпращат информация помежду си.

Изложени са и модели на десет предшественика на Хомо сапиенс. Горният етаж на музея е посветен на културната и научната еволюция и на личности като Галилей, Нютон, Айнщайн и Стивън Хокинг.

От музея организират посещение с автобусче на самия археологически обект и на намиращия се наблизо биорезерват.

За тези, които имат дълбоки интереси към науката, музеят организира семинари, конференции и специализирани уъркшопи.

Вижте оферти за почивка или екскурзия в Испания!

>
29 юни 2023 г.

Тагове

любопитно

музеи

семеен туризъм

стари градове

забележителности

Забележителности наоколо

Избрани оферти