Начало / Статии / Статии - Испания

Гауди - чудото на Барселона

Автор

/

Ако трябва да изберете една личност, с която свързвате Барселона, най-вероятно първото име, което ще ви дойде на ума, е Антони Гауди. На него градът дължи много от най-забележителните си архитектурни чудеса. Но кой е той и как стига до реализирането на такива мащабни строителства?

Великият модернист Антони Гауди е роден на 25 юни 1852 г. в Каталония. Антонио Гауди е най-малкият от общо петте деца на фамилията. Всички негови братя и сестри умират преди да навършат 40 години. Загубата на близки роднини в ранна юношеска възраст го променя и той често присъства на молитви в църковни храмове. Бащата на Гауди, Францес, е занаятчия, който се занимава с производството на медни казани и съдове. Това е и една от причините Антонио Гауди още от малък да придобие умения да работи с метал.

Различен от другите деца на своята възраст, Гауди е страдал от детски паралич. Ограниченото от болестта му движение го провокирало да изследва природата. Самият той казва ”Моят първи учител е творецът Господ Бог, а аз съм негов ученик“.

През 1878 година Антони Гауди се лицензира, като архитект в университета в Барселона, като по време на връчване на дипломите ректорът на университета изрича прословутата фраза: “Дадохме диплома на един луд човек или на един гений, времето ще го покаже”…

През 1878 г. на световното изложение в Париж проектира щанда за ръкавици на една испанска марка, което не остава незабелязано от Еусеби Гуел, индустриалец с множество текстилни фабрики, политик, филантроп, писател и виден общественик в Каталония.

Приятелството между двамата дава възможност на Гауди да изрази своите творчески умения. Проектира и изгражда за видния индустриалец неговия дом - палатът Гуел. По-късно изгражда лятната резиденция на Гуел, винарната му, паркът Гуел - един незавършен проект, който е сред най-посещаваните паркове в Барселона (среща се и като парка Гюел).

Наследството на Гауди се състои от 17 обекта, 14 от които се намират на територията на Каталония.

Саграда Фамилия е творбата на живота му и може би най-известната съвременна църква в строеж в света. Гауди приема през 1883 г. да завърши започната квартална църква от архитекта Франсиско де Вияр, като изцяло изменя облика на готическия храм и поставя основите на модернизма. Едва на 31-годишна възраст младият архитект Гауди започва проектирането, на “творбата на живота си”, както казва самият той.

Отдава се изцяло на своите проекти, като напълно осъзнава в последните години от живота си, че няма да успее да завърши Саграда Фамилия приживе, и затова започва да изгражда макети от гипс. В последните години от живота живее в една от работилниците си в храма.

Антонио Гауди няма наследници. Прави два неуспешни опита да създаде семейство и дори вдовицата, на която предлага да стане негова съпруга, става монахиня 2 седмици след предложението.

През 1926 г. Гауди е блъснат от трамвай. По това време бил облечен в работни дрехи и мръсен, без документи и пари в себе си и никой не го разпознал. След като дълго никой не му оказал помощ, накрая е отведен в болница за бедни, а няколко дни по-късно, на 10 юни 1926 г., Гауди умира от вътрешни рани и кръвоизливи. Организира се грандиозно поклонение, на което присъстват голяма част от местното население, като с разрешение на римския папа по това време го погребват в храма Саграда Фамилия.

Въпреки, че приживе Антонио Гауди оставя и изгражда множество гипсови макети и модели, как трябва да изглежда завършената Саграда Фамилия, голяма част от тях са разрушени и опожарени по време на гражданската война в Испания през 1936-1939 г. Съвременният облик на храма се изгражда от спомени и предания на приближени до твореца архитекти. Спорен е фактът за облика на западната фасада на Саграда Фамилия, изградена от Жозеп Мария Субиракс пресъздаваща последните моменти от живота на Христос.

*

Барселона може да се похвали и с първото мобилно приложение, създадено от българи, които живеят там. Ако искате да си спестите часове ровене из интернет преди пътуването си, както и да научите нови неща за живота в града, свалете приложението "За Барселона”.

Статията изготви: Виктор Гачуров - екскурзовод в Барселона и автор в сайта ZaBarcelona.com

>
15 юни 2017 г.

Тагове

Антонио Гауди

архитектура

романтични градове

Забележителности наоколо

Избрани оферти