Начало / Статии / Статии - Испания

Уличната храна, която да опитате в 15 държави в Европа

Автор

/

NasamNatam.com и кулинарният канал Soul&Pepper TV представят своята нова поредица за кулинарни дестинации и пътешествия.

Отправяме се на вкусно европейско пътешествие, но този път ще прескочим ресторантите и домашните гозби и ще се потопим в един от най-ароматните и непретенциозни кулинарни светове - този на уличната храна. Всяка страна има своите любими улични хитове, когато става въпрос за бързо похапване на крак. 

Снимка: iStock by Getty Images

От наденички и пирожки до гофрети и топли трделници - вижте коя улична храна непременно да опитате във всяка от европейските държави.

Австрия: вюрстел

В Австрия наденичките са на почит - и в ресторантите, и като улична храна. Експериментирайте с различни вкусове - като франкфуртер вюрстел или кезекрайнер (наденичка с кашкавал в средата). 

Белгия: гофрета

Снимка: iStock by Getty Images

Беглия е раят на гофретите, а щандовете, от които можете да си ги купите, са навсякъде. Макар че в туристическите зони ще видите гофрети във всякакви разновидности и с всевъзможни добавки (сметана, шоколад, пресни плодове, ядки), традиционната белгийска гофрета е поръсена само с пудра захар. 

Босна и Херцеговина: чевапи

Снимка: iStock by Getty Images

Балканите са една гигантска кухня с най-различни вариации на ястия, които малко или много си приличат. Ако прегладнеете по никое време или просто искате да се заситите с нещо на крак в Босна и Херцеговина, вземете си прясно изпечени чевапи - местните кебапчета се сервират в плоска питка с много лук и сос. 

Германия: бретцел

Снимка: iStock by Getty Images

Германските пекарни са легендарни с изкусителното ухание, което се носи от тях сутрин. На витрините са наредени стройни редици от сладки и солени закуски, но безспорно най-популярен е обикновеният бретцел. Може да го намерите натурален или с добавки като масло и пресен лук. 

Гърция: сувлаки

Снимка: iStock by Getty Images

Когато прегладнеете някъде в Гърция, имате много опции за бързо хапване. Традиционните шишчета с месо и зеленчуци сувлаки могат да се намерят навсякъде и чудесно вървят с топла питка, гарнитура и сосове. 

Дания: смьоребрьод

Ако огладнеете, в Дания си взимате смьоребрьод. Тези малки сандвичи обикновено се правят от ръжен хляб, намазан с масло и с добавка от сушено месо или различни видове сирена.

Испания: пататас бравас

Снимка: iStock by Getty Images

Испания е рай за почитателите на уличната храна - както сладката, така и солената. Една от любимите опции на испанците са пататас бравас - запечени картофи с топъл доматен сос. Можете да ги откриете навсякъде и често са част от тапас менютата. 

Италия: пица

Снимка: iStock by Getty Images

Няма как друга улична храна да заеме първо място, когато говорим за Италия, родината на пицата. Когато я взимате за хапване навън, пицата често е на грамаж, като вие казвате колко голямо парче искате да ви отрежат. Маргарита и салами са традиционни вкусове, но се пригответе и за смели експерименти, докато сте на италианска земя. 

Нидерландия: битербален

Почти всичката улична храна, която ще опитате в Нидерландия, се приготвя във фритюрник, но не бихте предположили това, когато се загледате в стройните холандци. Битербален са топчета от месо, подправки и масло, оваляни в панировка и изпържени. Вървят чудесно с бира. 

Норвегия: лефсе

Тази типично норвежка палачинка се приготвя от картофи, масло, брашно и сметана. Обикновено се сервира вместо хляб с основно ядене, но можете да я хапнете и натюр, с малко масло или наръсена със захар. 

Португалия: пащел де ната

Снимка: iStock by Getty Images

От край до край Португалия ухае на пащел де ната. Този тестен сладкиш се хапва топъл от фурната, има меко сърце от яйчен крем и е наръсен с канела. Върви чудесно както с кафе, така и с местното бренди багасо. 

Финландия: кареланпирака

Финландците имат любима бърза закуска от карелската кухня - кареланпирака са отворени пирожки от ръжено брашно с плънка от оризова каша или картофено пюре. 

Франция: палачинки

Френската палачинка е тънка като дантела, току-що свалена от огъня и върви чудесно с кафе. Плънките могат да са най-различни.

Чехия: трделник

Снимка: iStock by Getty Images

Когато стъпите в центъра на Прага, веднага ще усетите сладката миризма, която се носи от продавачите на трделник. Този типичен за Чехия сладкиш се навива на метален прът, изпича се и след това се поръсва с пудра захар. 

Швеция: семла

Снимка: iStock by Getty Images

Любимата шведска закуска семла представлява пухкава питка с аромат на кардамон, на която “капачето” е отрязано и вътре е намазана с микс от бита сметана и бадемова паста. 

*

Открийте още вдъхновение, идеи и рецепти по българския кулинарен канал Soul&Pepper TV!

>
19 юни 2023 г.

Тагове

кулинарен туризъм

любопитно

полезно

Soul and Pepper TV

Забележителности наоколо

Избрани оферти