Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Забележителности - Св. Константин и Елена

Курортът “Свети Константин и Елена” е кръстен на близкия   едноименен  манастир ,  който  е построен в началото на 14-16 век близо до аязмо, където извира лековита вода. Сградите на манастира са построени от камък и са запазени добре и до днес.  Туристите могат да запалят свещ в църквата на манастира, която представлява  интерес и от археологическа, и от етнографска гледна точка

В светата обител се пазят част от мощите на Свети Валентин. Мощите имат чудодейна сила и в Деня на влюбените  двойки от всички възрасти палят свещ и се молят . Който отпие от водата в аязмото  и се прекръсти пред иконатана светеца, живее втори живот -  според  преданията.

Курортът бил любимо място за отдих на варненци още преди Освобождението, като
по-богатите от тях имали запазени стаи в манастира, а други си построили летни вили сред дърветата.

При  строежите в комплекса са намерени археологичеси находки  от дълбока древност - фрагменти от сечива, керамика и украшения. Намерени са и  зидове  от римска вила  или римска пътна станция.  Информация за месността има и от италиански документи от 14-16 век.  Тя е свързана с търговията по море, там се споменава и пристанището на крепостта Кастрици, чиито останки  могат да се видят  на 300-400 метра южно от манастира.  

В района са открити и множество антични и средновековни монети, както и некропол от късноантичното римско селище от 4-5 век, известно като Кокодива.

Манастирът е разрушен по време на руско-турската война през 1828-29 година, а по-късно цели 30 години са били нужни за възстановяването му  благодарение на усилията на  братята йеродякони  Кантарджиеви. На юг от манастира се намира още  един   - “Св. Димитър”.

След  Освобождението княз Александър Батенберг много харесал мястото  и община Варна му отстъпва  терен,    за да се построи княжеска резиденция -  известна днес като Евксиноград.

В близост до курорта се намира един от най-известните манастири в България - Аладжа манастир.  Наблизо  се намира  още един от големите български  черноморски курорти “Златни пясъци”.
 

Забележителности около Св. Константин и Елена