Забележителности в Берлин

Берлинската стена днес - Берлин

1 от 10

Берлинската стена (Berliner Mauer) е един от най-еднозначните символи на разделението в Европа по време на Студената война на комунистически и капиталистически блок.

Бетонната стена е построена от Германската Демократична Република (ГДР или Източна Германия), за да се отделят ГДР от Западна Германия и Западен Берлин.

Стената включвала и охранителни кули, съоръжения, пречещи на автомобили да минават и други начини за защита. Преди да бъде построена Берлинската стена близо 3,5 милиона източни германци прекосяват границата и отиват в Западен Берлин. По време на съществуването си (от 1961 до 1989 г.) стената спряла емиграцията. Регистрирани са около 5000 жители, които са направили опит да избягат от ГДР, като сред тях има и смъртни случаи – между 100 и 200 души.

Падането на Берлинската стена на 23 август 1989 г. се чества всяка година. Днес от нея са останали само отделни части.

Най-дългият и добре запазен фрагмент от Берлинската стена се нарича "Галерията" в Източната част. Намираща се до река Шпрее (Spree), тя се простира на 1300 метра. Художници от цял свят са изрисували стената веднага след падането й с артистичния си коментар на политическите събития от 1989 и 1990 г. Друга известна локация е Чекпойнт Чарли, най-изввестният пропускателен пункт в рамките на разделена Германия. Тук се намира музей с това име, в който са събрани стотици предмети и начини, по които хората са се опитвали да преминат нелегално стената. 

Адрес: Mühlenstraße

Работно време и информация за посещение: Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайтовете: www.eastsidegallery.com (Галерията) и www.mauermuseum.de (Чекпойнт Чарли и Музей на стената)

Вижте списък с всички забележителности в Берлин.

А тук са най-добрите ни екскурзии до Берлин.


Забележителности около Берлин