Начало / Статии / Статии - Германия

Хале – градът на шоколада и на Хендел (Алелуя!)

Автор

/

Град Хале е дом на най-старата шоколадова фабрика в Германия. И на второто по големина летище в източната част на Германия, след Берлин. Също и на прочутия бароков композитор Хендел. Ако си мислите, че не сте чували нищо от Хендел, помислете пак – оратория „Месия“ е най-известното му произведение, а все някога сте си припявали част от него: „Аааалелуя!“

Като роден град на Хендел, Хале е напълнил програмата си с детски хорови фестивали, фестивали за класическа музика и многобройни други музикални събития. Родната къща на композитора, превърната в музей, пази не само разказ за живота и творчеството му, но и над 700 музикални инструмента от различни епохи.

Ако поогладнеете от толкова история на музиката, отидете директно в Музея на шоколада Халорен – най-старата шоколадова фабрика в страната. Тук ще имате невероятната възможност да влезете в стая, която е изцяло от шоколад, както и да видите процеса на производство на шоколадови бонбони. Дегустацията се подразбира.

Първото нещо, което ще ви направи впечатление в Хале, са многото зелени и водни пространства. Макар градът да е икономически и безнес център, от него вместо на строгост, лъха на уют и спокойствие. Използвайте възможността да видите града и от друг ъгъл, като се качите на лодка и поплавате във водите на река Заале (около 5 евро).

Тръгнете ли на разходка из Хале, започнете от Стария пазар (Алтер маркт) – някога център на града, запазил атмосферата от миналото и до днес. Там се намира и Магарешкият фонтан, който илюстрира известна легенда. Преди години в Хале предстояла визита на императора. Хората от града украсили целия път от градската порта до центъра с рози, за да го посрещнат подобаващо. Случило се обаче да има наводнение и императорът влязъл през другата градска порта. По розите минал само синът на воденичаря със своето магаре. Момчето решило, че цветята са за него, което породило голям смях сред жителите на Хале.

В града посетете и родната къща на композитора Вилхелм Бах, превърната в Музей на музиката. Естествено, тук си имат и замък – Морицбург, който бил използван за резиденция на архиепископите от Магдебург. В наши дни е превърнат в музей на изкуството с много богата колекция от класически модернизъм. Хале се гордее с далечните си корени в науката. Още през 1652 г. тук отваря врати Леополдина – днес Национална академия на науките, една от най-старите в света.

Тъй като историята на града е свързана с добива на сол от векове, тук си имат и музей на солта. Тук все още „бялото злато“ се произвежда по древни технологии.

В Хале се провеждат още фестивал на солта и фестивал на фенерите. Ако сте почитатели на изкуството, операта, театърът, музиката тук имат стилна сцена и отдадена публика. Настане ли вечер и време за бира, отправете се към Клайне Улрихщрасе – кварталът, в който баровете и ресторантите са на всеки ъгъл, включително и много с маси навън.

Съвсем близо до Хале се намира посетителския център, посветен на най-стария открит диск с изображение на звездното небе – дискът от Небра. Интерактивна изложба ще ви разведе из историята на откриването на находката и из представите за света на древните хора. А самият диск се пази в град Хале – в Държавния музей за праистория.

Вижте актуални оферти за екскурзия до Германия!

>
21 февруари 2023 г.

Тагове

кулинарни изкушения

културен туризъм

музеи

музика

музикални събития

семеен туризъм

соло туризъм

фестивали

забавления за деца

Забележителности наоколо

Избрани оферти