Начало / Статии / Статии - Чехия

Карлови Вари - трио балнеолечебни курорти в Бохемия

Автор

/

„Чувствам се тъй, сякаш съм в някакъв рай на невинността и непринудеността“, пише Гьоте, който прекарва шестнайсет месеца в Карлови Вари, по-известен в чужбина под немското си име – Карлсбад. В биографиите на Бетховен, Брамс, Бах, Лист и много други неведнъж и дваж се споменава как те са намирали вдъхновение тук по време на честите си посещения.

Карлови Вари - Чехия

Благодарение на разседните линии в Чехия има над трийсет балнеолечебни курорта в тази област, които все още са функциониращи. Карлови Вари е най-големият и най-прочутият. Само неговият вековен съперник Марианске Лазне (Мариенбад) го доближава по прославеност.

Повече от 400 години богатите и известните от цял свят идват тук, за да се възползват от водите на дванайсетте естествени термални извора, чиято вода е с температура от 30 до 72 °C . („Тринайсетият извор“ е „Бехеровка“, билков ликьор, за който също се твърди, че бил лековит.) Разположен в красива и гориста долина, Карлови Вари запазва своя елегантен, достолепен външен вид благодарение на представителната и красива архитектура от ХІХ в.
Датиращ от 1701 г., многозвездният грандхотел „Пуп“ е бил някога един от най-прочутите хотели в Европа, с безброй знаменитости, включително Гьоте, Паганини и Фройд, записани в неговата регистрационна книга. Използвайте го като ваша кралска база и карайте 45 минути на юг до по-малкия, по-тих Марианске Лазне, чиито трийсет и няколко минерални извора са били предпочитани от Кафка, Шопен и английския крал Едуард VІІ. Предвид неговата по- скоро ленива атмосфера, фактът, че градът се гордее с едно от най-класните голф игрища (най-хубавото в страната), може да бъде донякъде изненадващ.

За любопитните, които разполагат с време и кола, третият и най-малък член на местното трио от прочути балнеолечебни центрове е Франтишкови Лазне (Франценбад), почти до германската граница.

Къде: Карлови Вари: 120 км западно от Прага.
Най-добро време: есен. Международният филмов фестивал в Карлови Вари е в началото на юли.

>
15 април 2011 г.

Тагове

алтернативен туризъм

балнеолечебен туризъм

голф туризъм

спа туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти