Начало / Статии / Статии - Германия

Бранденбургската врата - символ на разделението и единството

Автор

/

Бранденбургската врата - Германия

В центъра на Берлин днес е трудно да се каже къде точно се е издигала разрушената Берлинска стена. Но Бранденбургската врата все още си стои.

Издигната през 1791 г. като триумфална арка за ознаменуване на една пруска победа и, по ирония, като „Врата на мира“, тя е вмъкната в стената, построена през 1961 г. в разгара на Студената война.

Вратата е затрогваща икона на повторното обединение на Германия и все още изтръгва тръпка на вълнение и неудобство. Амбулантните търговци из града продължават да продават това, което според техните твърдения са късове от позорната стена. Дълга повече от 46 км и с височина 4 метра, отгоре с бодлива тел, разпростряла се като осезаема Желязна завеса, големи защитени сектори от die Mauer [Стената] са оставени в Берлин, обозначени като „исторически паметници“.

Бранденбурската врата има 12 дорийски колони – по шест колони от двете страни, като по този начин се оформят пет входа. В миналото на гражданите се позволявало да използват само двата най-външни входа. На върха на врата е разположена квадрига – бойна римска колесница, водена от четири коня. Тя се управлява от Виктория – римската богиня на победата.

Преди разрушаването на стената Бранденбургската врата е в източния сектор в една мрачна ничия земя. Минете през величествената арка днес и ще се озовете в бившия Източен Берлин, който 41 години е бил комунистическата столица на Германската демократична република. Тази зона преди е била гордостта на Берлин при династията на Хохенцолерните и отново привлича посетители като мястото на най-импозантните градски монументи, които по някакъв начин са избегнали разрушение.

Източно от стената се простира Унтер ден Линден (Под липите), някога главната ос изток – запад и един от най-големите градски булеварди. Съживен, той е отново мястото на много посолства (преместени от Бон) и обновена точка, в която се напипва пулсът на възродената столица.

Къде: Берлин, Бранденбург, Германия

Най-добро време: юли-август, декември-януари, март.

Вижте списък с всички забележителности в Берлин. 

А тук са най-добрите ни оферти за екскурзии до Берлин.

>
13 декември 2010 г.

Тагове

арки

паметници

Забележителности наоколо

Избрани оферти