Начало / Статии / Статии - Германия

Дискът Небра - най-древната карта на звездното небе

Автор

/

Още от времето, когато човекът е бил препасан само с кожа от антилопа, е поглеждал нагоре към небето и е разсъждавал върху тайните на вселената.

А след това започнал и да оставя следи от това свое умуване по темата. Едно от най-древните доказателства за човешкия интерес към нощното небе е така нареченият диск Небра. Преди 3600 години незнайна ръка заровила бронзов диск със златни изображения на слънцето, луната, звезди... - най-древното изображение на космоса, както са установили учените.

Нарича се дискът от Небра и е открит на хълма Мителберг, край град Хале, Германия, през 1999 г. До него лежали още две саби, две брадви, две гривни и длето.

Днес на мястото, на което е открит дискът, има изграден интерактивен център с планетариум, където можете да научите всичко за невероятния артефакт и да разгадаете тайните му.

На диска са изобразени слънцето (или пълна луна), лунният полумесец и Плеядите на фона на символично изображение на нощното небе. Любопитно е, че има и две извивки, отбелязващи движението на слънцето в рамката на годината. Краищата на извивките посочват моментите на лятното и зимното слънцестоене.

В посетителския център можете да застанете в залата за прожекции и да видите небето така, както е изобразено на диска. Или да се качите на наблюдателната кула и да отправите поглед в посоката, в която е гледал авторът на диска. Специално е помислено и за децата, за които историята е разказана под формата на анимационно филмче.

Самият диск от Небра се съхранява в Музея за праистория на град Хале.

>
31 октомври 2016 г.

Тагове

културен туризъм

любопитно

семеен туризъм

забавления за деца

Забележителности наоколо

Избрани оферти