Начало / Статии / Статии - Германия

Сан Суси - дворец, обещаващ бягство от грижите

Автор

/

Край своята процъфтяваща столица, Берлин, просветеният пруски монарх крал Фридрих ІІ – известен също като Фридрих Велики – построява през 1745 г. кралски дворец, за който се казва, че е най-финият образец на рококо архитектурата в Европа.

Тук, сред превъзходен езерен пейзаж, той е бил свободен да се отдаде на различни културни начинания „sans souci“ – без грижа (и за предпочитане без своята кралица Елизавета Кристине) – и заобиколен от гости като френския писател и философ Волтер (който престоял тук три години като своего рода личен ментор).

Въз основа на безукорните проекти на самия крал, Сан Суси има за цел да съперничи на Версай в детайлите и екстравагантността, въпреки че е по-скромен по размер и по-интимен. Дългата едноетажна сграда, увенчана от купол и с два кръгли павилиона отстрани, е заобиколена от поредица тераси и грижливо оформени пейзажни градини, разпрострели се на площ от близо 2 кв. км.

Други сгради, сред които най-забележителните са Новият дворец (Neues Palais, най-големият, с 400 стаи) и замък-хотелът „Сесилиенхоф“, са прибавени през следващите 150 години. Последният е здание с пристройки, имитиращо елизабетински извънградски дом, който е бил започнат през 1913 г. като дом за престолонаследника Вилхелм Хохенцолерн и е наречен на неговата снаха Сесилия. Той е влязъл в историята като мястото на историческата Потсдамска конференция, която се провежда тук между 17 юли и 2 август 1945 г. Именно тук Чърчил (сменен посред конференцията от Клемънт Атли), Труман и Сталин изглаждат разделянето на следвоенна Германия, договорено по-рано същата година в Ялта.

Малцина от посетителите, мъкнещи се през залите за конференции на дома със 175 стаи днес, осъзнават, че голяма част от резиденцията (45 стаи за гости) е тихо функционираща като хотел-ресторант от 1960 г. За тези, които са отседнали тук (обядът е приятна възможност, най-малкото), усещането за „sans souci“ е осезаемо, щом потокът от дневни посетители изтънее. Питайте за луксозния апартамент „Хохенцолерн“, някога приютявал семейството на последния император.

Къде: Сан Суси, Потсдам, 24 км югозападно от Берлин.
Най-добро време: пролетта показва всички градини в най-добрия им вид.

Вижте актуални оферти за екскурзия в Германия! 

>
10 октомври 2023 г.

Тагове

дворци

музеи

паркове

ЮНЕСКО

Забележителности наоколо

Избрани оферти