Начало / Статии / Статии - Германия

Кведлинбург - най-хубавият град с фахверкови къщи

Автор

/

В периферията на Харц, германската най-северна планинска верига, е разположен най-хубавият град с фахверкови къщи в страната, а може би и в Европа.

Кведлинбург и хотел „Теофано“, Заксен-Анхалт, Германия

Освен това Кведлинбург може да се похвали и с една съкровищница на средновековното религиозно изкуство, което е изложено в градската катедрала, изградена в саксонско-романски стил на върха на хълм. ЮНЕСКО е вписало целия град, който наскоро чества своята 1000- годишнина, в списъка на световните културни ценности.

Кведлинбург е бил люлката на Отоновата династия, първото родословие саксонски крале в това, което по-късно се превръща в Свещената Римска империя. (Хайнрих І, първият германски крал, е погребан в катедралата.)

Като предпочитана резиденция на императорите, този малък, но процъфтяващ град израства като културен, духовен и религиозен център, като много внимание и средства са отделени за катедралата. Историческото богатство на града е все още видимо навсякъде, в безценните златни и украсени със скъпоценни камъни свещени предмети, представени в изложба, и 1300 ръчно резбовани, фахверкови домове – най ранните, датиращи от 1310 г., са най-старите в Германия.

Архитектурните стилове са в диапазона от готически през бароков до собствения диалект на Кведлинбург: фасади, подчертани с яркосиньо, червено, жълто и зелено. Градът по чудо избягва и бомбардировките през Втората световна война, и плановете за преустройването му на бившето източногерманско управление.

На градския главен пазарен площад се издига прелестният хотел „Теофано“, фахверкова забележителност състояща се от пет исторически сгради от ХVІІ в. и посветена на паметта на Теофано, византийска принцеса, за която се оженил Ото ІІ, саксонският претендент за трона, през 972 г.

Малкият хотел е красиво възстановен и украсен и се управлява с топлина и лекота от млад персонал, който желае да ви достави удоволствие. Хотелският ресторант „Винарска изба“ (Weinkeller) предлага паметни ястия в приятно пространство на сводести тавани, затоплени от мека светлина на свещи.

Къде: Заксен-Анхалт, на 3 часа път с кола от БерлинГермания
Най-добро време: целогодишно

Виж актуалните оферти за пътуване в Берлин!

Виж още:

Екскурзия в Прага

Екскурзия във Виена

Екскурзия в Цюрих

 

>
30 март 2020 г.

Тагове

любопитно

социален туризъм

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти