Начало / Статии / Статии - Германия

Цвингер - бароков дворец на удоволствията

Автор

/

Построен през славния за града ХVІІІ в., разрушен – като 80% от града – през 1945 г. при един от най-безжалостните въздушни рейдове през Втората световна война, педантично възстановен в края на 50-те години и едва спасил се от опустошителните наводнения през лятото на 2002 г., Цвингер остава един от дрезденските – и от германските – най-известни барокови дворци.

Цвингер - Германия

Удивителните произведения на изкуството, които висят в музеите вътре в комплекса от сгради на Цвингер, били снети от съображения за сигурност в началото на войната, скрити в Съветския съюз и в крайна сметка върнати в Дрезден още по комунистическо време.

Уместно назованият Август Силния (1694–1733), курфюрст на Саксония, заема от препълнените каси с пари, за да създаде този разкошен дворец на насладите и след това го напълва с толкова забележителна колекция от картини на старите майстори, че историците на изкуството сравняват Дрезден от ХVІІІ в. с Флоренция или Венеция, а дори днес е смятан за една от най-важните сцени на изкуството в Европа.

Музеят витрина на Цвингер е Картинната галерия на старите майстори (Gemäldegalerie Alte Meister), затрупана с техни платна: Сикстинската мадона на Рафаел, Спящата Венера на Джорджоне и Тициановата Денарият на кесаря са само няколко примера.

Оръжейната палата (Rustkammer) в Цвингер е удивителна колекция от украсени доспехи и оръжия, докато знаменитата Porzellansammlung е най-значимата колекция от порцелан в света.

Преди Август Силния да започне да колекционира големи произведения на изкуството, той събира жени и е известен със своята група от около 300 любовници. Сред тях може би най-известната е Козел и владетелят поръчва на Е. М. Пьопелман, дръзкия архитект на Цвингер, да построи за нея двореца Ташенберг.

Това огромно бароково любовно гнездо (в което лесно биха могли да бъдат настанени и всичките му 299 предишни любовници) е също разрушено от бомбардировките през 1945 г., въпреки че неговият тлеещ скелет не рухва.

Възкръсналият като феникс с помощта на безброй дойчемарки хотел „Кемпински Ташенбергпале“, издигнат върху мястото, е несъмнено най-романтичният и луксозен хотел в областта.

Къде: Дрезден: 198 км южно от Берлин, 250 км северозападно от Прага.
Най-добро време: Дрезденският музикален фестивал трае 2 седмици от май.

>
11 май 2011 г.

Тагове

дворци

музеи

стари градове

събития

фестивали

Забележителности наоколо

Избрани оферти