Начало / Статии / Статии - Чехия

Замъкът Карлщейн – бохемска разходка край Прага

Автор

/

Замъкът Карлщейн е една от най-популярните забележителности в Чехия, както и любима еднодневна екскурзия от Прага за посетителите на столицата.

Дотам се стига сравнително бързо и леснооколо 40 минути с влак от Прага до едноименното селце Карлщейн, а оттам – 20-30-минутна разходка нагоре по хълма.

Още когато за първи път зърнете замъка от прозореца на влака, сте сигурни, че това ще е вълнуващо пътешествие.

Карлщейн се издига на хълм над селцето и е използван за лятна резиденция на крал Карл IV (крал Карл вероятно е онзи, от скороговорката за крадените кларинети). Вътре посетителите могат да видят куп ценности, бижута, корони, кралски покои – очаква ги истинска разходка из света на бохемските крале от преди пет века.

Причината е, че самият замък е поръчан от краля, за да има къде Негово Величество да съхранява безчетните си скъпоценности. Карл IV, който освен всичко останало, бил и император на Свещената Римска империя, много държал да има сигурно място за своите религиозни реликви.

Не пропускайте да видите стенописите в параклиса Свети Кръст, най-голямата колекция от портрети на чешки крале, както и интересния кладенец на двореца.

Атмосферата е толкова приказна, че тук, някак логично, се организират и стотици сватби.

Посещението на замъка Карлщейн е само с гид, като трябва да се включите в някоя от групите. През лятото първата група тръгва в 9 часа, а последната – в 18:30. Зимно време първата и последната са съответно в 10 и в 15 часа.

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Прага!

 

>
12 август 2014 г.

Тагове

замъци

идеи за уикенд

романтични места

сватба

семеен туризъм

сватбено пътешествие

забавления за деца

Забележителности наоколо

Избрани оферти