Начало / Статии / Статии - Германия

Наръчник на кулинарния турист в Германия

Автор

/

Това, което ви сервират в чинията, много силно влияе на впечатленията, с които ще си тръгнете от някоя страна. Макар Германия да е предимно популярна с бирата си, прилежащите мезета и специалитети никак не са за подценяване.

Тръгнете ли към Германия, не пропускайте да опитате специалитетите на всяка една от културните й области.

В синхрон със световната тенденция за устойчиво развитие на преден план излизат местни специалитети, стари занаяти и позабравени техники на готвене.

Ето и какво да не пропускате от менюто на ресторанта в зависимост от това в коя провинция се намирате в Германия.

Баден-Вюртемберг

Тестените джобчета, пълнени с пържено месо и спанак, са типични за Щутгарт. Според легендата джобчетата са откритие на монаси, които по време на пост не са искали да се лишат от любимото месо. Така им хрумнало да скрият забранената храна в джобчета. Оттам идва и названието Hergottsb’scheisserle (нещо като „измамихме господ“).

Бавария

Вайсвурстът от телешко и свинско месо, овкусен с лук и пресен магданоз, е най-известният баварски специалитет. По традиция вурстчетата се консумират в бирариите до 12 часа, в компанията на сладка горчица, бретцел и бира, като се „изсмукват“ от кожата.

Берлин

Уличната храна има традиция в Берлин. Столичаните се гордеят най-вече с прочутия къривурст. При „Конопке“ на Schönhauseralee се предлага от 1930 г. в пет вариации на лютото. Култовият вурст си има и музей.

Бранденбург

Маринованите краставички са най-известният продукт на Шпревалд. Хрупкавото мезе се предлага с вкус на горчица, чесън или черен пипер. Неговите почитатели могат да проследят преработката на зеленчука от градините до буркана с колело по дългия 260 км „Път на краставицата“ .

Бремен

От откриването на първото кафене в Бремен, черната напитка се радва на голяма популярност. В германската столица за търговия с кафе тази напитка има традиция, с която може да се запознаете в многото кафенета или пекарни за кафе.

Хамбург

Ранобудните туристи или тези, които се връщат от нощен живот, се срещат традиционно на Рибния пазар. Хапването на сандвич с маринована херинга на 300-годишния пазар е просто задължително, а виковете и подканванията на продавачите са местен колорит.

Хесен

„Ebbelwei“ – прочутото ябълково вино, се сервира задължително в синя кана, така наречения бембел, в традиционните питейни заведения. За хапване се предлагат ребърца, лебервурст или кървавица със зеле и селски хляб.

Мекленбург-Предна Померания

По крайбрежието растат много храсти с оранжеви плодчета. Морският зърнастец е богат на витамини и минерали. Предлага се в различни варианти като олио, сок, нектар, чай, конфитюр, ликьор, вино, грог и козметични продукти. Гостите на остров Рюген могат да наблюдават беритбата.

Долна Саксония

Особено популярна е традицията да се яде зеленото зеле (кейл) с „пинкел“ - вурст от гърди, сланина, лук и подправки. Цели колективи и приятели се забавляват по време на така наречените зелеви турове, консумирайки традиционната за региона храна.

Северен Рейн-Вестфалия

На почит тук е бирата в многото й разновидности - от „Кьолш“, предлаган в Кьолн, през алтбирата на съседния Дюселдорф до бирите на безбройните пивоварни в региона. За ценителите се предлагат тематични турове. На площ от повече от един квадратен километър в Музея на бирата може да узнаете всичко за кехлибарената напитка.

Рейнланд-Пфалц

Провинция Рейнланд-Пфалц е най-големият производител на вино в Германия. Винената култура тук е на почит. Местни и гости дегустират отбрани вина по време на празниците на виното от средата на август до началото на октомври или в шатата, в които има и щраусови ферми, отворени през лятото за посетители.

Саарланд

„Dibbelabbels“ (Дибелабес) е любимата храна на саарландците. В тенджери, които местните наричат „диби“, се варят рендосани картофи, див лук, сушено месо и подправки. Поднася се с домашно пюре от ябълки.

Саксония

Дрезденският щолен е култ по Коледа. Омесеният със сушени плодове, мая и подправки сладък хляб се предлага в 130 пекарни по специална рецепта, пазена в тайна от Средновековието. По време на Коледния базар на Щрицелмаркт на щолена е посветен специален празник.

Саксония-Анхалт

Сиренето „Харцер кезе“ с много протеини, но малко мазнини е популярно сред спортисти и хора, които обръщат внимание на здравословното хранене. Малките кръгли талери имат дълга история. Сиренето от пресечено мляко, извара и кимион се произвежда от няколкостотин години. Жителите на планинските райони го смятат за деликатес и обичат да го консумират върху намазана с мас филия хляб.

Тюрингия

Популярният в цяла Германия картоф в Тюрингия се поднася във формата на топка. Тюрингските кнедли се правят от варени, настъргани и намачкани картофи с пълнеж от пържени в масло хрупкави хлебни кубчета. В „Страната на кнедлите“ в Айхелхайм, източно от Ваймар, може да научите всичко свързано с кнедлите и да опитате различни вариации.

Вижте актуални оферти за пътуване до Германия!

>
12 декември 2023 г.

Тагове

кулинарен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти