Начало / Статии / Статии - България

11 интересни водопади в България

Автор

/

Боянски водопад

Боянският водопад се намира в планина Витоша,  принадлежи на река Бояна и е близо до квартал Бояна в София. Той е най – високият в тази планина и определено е доста красив. Водопада е с височина около 15м. Когато се топят снеговете в планината е най – пълноводен, и живописен разбира се. Стигането до там е малко по – сложно. Стига се по две пътеки – едната е малко трудна, тъй като им а стръмни изкачвания и слизания, но за сметка на това отнема по – малко време, Другата е малко по – лека, но отнема повече време. Не препоръчваме да ходите след като е валяло, ще ви е много трудно да се справите със стигането до там.

Водопад Райско пръскало

Райското пръскало е невероятен водопад, който се намира в резервата Джендема в Стара планина. Висок е около 125м, което го прави най – високия водопад в страната, и на целия Балкански полуостров. В близост до него се намира хижа Рай, и самия връх Ботев. От Райското пръскало започва река Пръскалка, която е приток на Бяла река. Можете да срещнете този водопад и под името Калоферско пръскало – наричат го така поради близостта му до град Калофер.

Водопад Скакавица

Скакавица е водопад, разположен в националния парк Рила. Височината му е около 70 м, което го прави най – високия водопад в Рила планина. Той принадлежи на река Скакавица. Изключително живописен водопад, който се състои от две каскади. Скакавица е една от основните забележителности в областта.

Водопад Боров камък

Боров камък е водопад, разположен в природния парк Врачански Балкан, в западната част на Стара планина. Височината на водопада е 50 м. До него има създаден туристически маршрут. Всеки, който иска да види красивият водопад Боров камък, може да стигне  до там по Згориградската екопътека.

Крушунски водопад

Крушунският водопад е невероятно място за разходка и отдих. Край него има множество по – малки водопадчета, които придават изключителен вид на мястото. Водопадите се намират близо до село Крушуна, откъдето идва и името им. Край водопадите има пътека, по протежение на реката, по която можете да разгледате изумителните красоти на природата.

Бачковски водопад 

Бачковският водопад се намира в Родопите, над Бачковския манастир. Висок е 10м, разклонява се  образува много ръкави. До него може да се стигне по туристическа пътека, която води до хижа Мургавец.

Овчаренски водопад 

Овчаренският водопад се намира в Рила планина. Той е част от каскадни водопади (общо седем на брой), като втория от тях е именно Овчаренския. Височината му е 40 м. Разположен е край село Овчарци в близост до Сапарева баня и на 30 км. от Самоков.

Карловско пръскало

Карловското пръскало се намира в Стара Планина и принадлежи на р. Стара река. Водопадът има височина около 30м. Разположен е между върховете Левски и Купена. Много бързо можете да стигнете до него – за около 10-тина минути от хижа Васил Левски.

Водопад Полска Скакавица

Полска Скакавица се намира в област Кюстендил. Височината му е около 55 м. Не се намира много лесно, но за да се ориентирате малко по – добре – Полска Скакавица се намира на юг от град Земен.

Водопад Варовитец

Варовитец е изключителен водопад, намиращ се в Западна Стара Планина, близо до Етрополския манастир. Оттам идва и другото му име Етрополски водопад. Височината му е около 12 м. За да стигнете до водопада може да използвате за ориентир град Тетевен и Етрополския манастир.

Водопад Сливовдолско падало

Сливовдолското падало се намира в планината Родопи, в близост до с. Югово. Той принадлежи към резервата „Червената стена“. Името му идва от реката, от която се образува – Сливов дол. Всъщност Сливовдолският водопад е най – високият водопад в Родопите. Той има височина от около 50 м. За да се стигне до водопада трябва да тръгнете по туристическа пътека от хижа Марциганица над с.Бачково.

Вижте тук повече актуални оферти за България!

>
23 март 2010 г.

Тагове

водопади

Забележителности наоколо

Избрани оферти