Начало / Статии / Статии - България

Шипченски манастир Рождество Христово

Автор

/

В Шипченския проход на Стара планина се разиграли едни от най-драматичните сражения през Руско-турската освободителна война (1877-1878).

След края на войната граф Игнатиев и майката на генерал Скобелев - Олга Скобелева, създали инициативен комитет за построяване на манастир в памет на загиналите. Строежът започнал през 1885 г. по проект на проф.Томишко и под ръководството на проф.Померанцев. Мястото за строежа било подарено от жителите на с.Шипка.

Комплексът бил завършен през 1902 г. В чест на 25-годишнината от Шипченската епопея манастирът бил осветен и Светият синод решил да го повери на руската църква. През 1967 г. манастирът бил обявен за храм-паметник , а по-късно за част от архитектурно-историческия резерват "Шипка-Бузлуджа".

Манастирският комплекс включва църква, монашески корпус, поклонническа сграда, приют и Духовна семинария. Църквата била изписвана на два пъти - през 1902 г. и през 1957-1959 г. Освен традиционни библейски сюжети има сцени от историята на България и Русия, руски и български светци.

Върху вътрешните стени и във външната галерия на църквата са поставени 34 мраморни плочи с имената на 8491 офицери, войници и опълченци, загинали по време на боевете за Шипка. В криптата са мраморните саркофази с костите на загиналите.
Иконостасът на църквата бил изработен в Украйна по проект на арх.Померанцев, а иконите били подарени от монасите от руския манастир "Св.Пантелеймон" в Атон.

До църквата е долепена камбанария, висока 53.35 м. В нея има 17 камбани. Най-голямата е над 11 тона и е подарък от руския император Николай II. Останалите камбани са отлети от 30-те тона оръдейни гилзи, събрани от мястото на битката. Църквата "Рожество Христово" е построена в традициите на руските храмове от 17в. с позлатени куполи с форма на луковица и богата мозаечна украса по вътрешните стени.

През 2003 г. Шипченският манастир е ремонтиран и обновен. От 27 декември 2004 г. е предаден под управлението на Българската православна църква.

Любопитно: Удържането на руските позиции при Шипченския проход имало огромно значение за хода на Руско-турската освободителна война. Турската армия не успяла да изпрати подкрепления на гарнизоните си в Северна България. В отбраната на Шипченския проход участвали пет български опълченски дружини под командването на ген.Столетов. Тази епична битка и нечуваната храброст и жертвоготовност на бранителите са описани от Иван Вазов в одата "Опълченците на Шипка".

Общи данни за манастира: Шипченски манастир "Рождество Христово", 20 в., действащ, мъжки, храмов празник - 25 декември, паметник на културата.

Къде: гр. Шипка, на 12 км от гр. Казанлък

Кога: целогодишно

>
15 август 2012 г.

Тагове

идеи за уикенд

културен туризъм

летен туризъм

манастири

паметници

религиозен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти