Начало / Статии / Статии - България

Да изкачиш първенците на петте най-високи планини в България

Автор

/

Предизвикателство 176: Изкачи  най-високите върхове на България

Лятото е най-подходящото време за изкачване във високите части на планините, особено края на юли, август и началото на септември.

Независимо дали сте почитатели на преходите и редовно прекарвате свободното си време по този начин, или се качвате в планината рядко, има няколко върха, които всеки българин трябва да изкачи в живота си.

Следва списък на петте най-високи планини в България и техните първенци.

Рила: връх Мусала (2925 м)

Снимка: iStock by Getty Images

На 2925 м си на най-високата точка на Балканите и по-близо до бога (името Мусала означава “място до бога”, “молитвено място”). Изкачването на върха е възможно по няколко маршрута, като повечето туристи използвате лифта от Боровец до високите части на Рила, откъдето продължават по маркираните пътеки.

Пирин: връх Вихрен (2914 м)

Снимка: iStock by Getty Images

Вихрен също може да се качи от няколко страни според това от коя от околните хижи идвате. Много от туристите избират близката хижа “Вихрен” за изходна точка, докъдето може да се стигне с кола и да се остане за нощувка.

Наблизо се намира прочутата седловина Кончето, която докарва световъртеж на някои и приятно вдига адреналина на други. Двете изкачвания - на Вихрен и на Кончето - спокойно могат да се направят в един ден.

Стара планина: връх Ботев (2376 м)

Снимка: iStock by Getty Images

Ботев е доста по-суров връх - близо до него няма пътища и от която и страна да го изкачите, преходът е дълъг.

Наблизо се намира един от най-фотогеничните водопади в България - Райското пръскало. За него ще трябва леко да се отклоните от маршрута към Вихрен, но си заслужава. Много планинари избират да нощуват на хижа “Рай”, за да разделят дългия преход в два дни.

Витоша: Черни връх (2290 м)

Снимка: iStock by Getty Images

София има късмета да е една от малкото столици в Европа, които имат толкова бърз и лесен достъп до висока планина. Използвайте летните жеги като извинение да потърсите прохлада във Витоша.

Пътят до Черни връх, особено ако използвате лифт за основното изкачване, не представлява някаква особена трудност. На върха има чайна.

Осоговска планина: връх Руен (2251 м)

Снимка: iStock by Getty Images

Връх Руен се намира на границата между България и Северна Македония, затова и за изкачването до него се изисква разрешение от Гранична полиция. Маршрутът за изкачване е сравнително лек, като изходна точка е хижа Осогово край Кюстендил.

"Изкачи най-високите върхове на България" е предизвикателство 176 от книгата "203 предизвикателства за пътешественици".

Вижте оферти за екскурзия и почивка в България!

>
01 август 2023 г.

Тагове

върхове

екстремен туризъм

идеи за уикенда

любопитно

планини

203 предизвикателства

катерене

Забележителности наоколо

Избрани оферти