Начало / Статии / Статии - България

Античният театър в Пловдив - паметник на римската архитектура (ВИДЕО)

Автор

/

Античният театър на Филипополис е сред най-забележителните паметници на древността по българските земи. Намира се в съвременния град Пловдив, между Таксимтепе и Джамбазтепе.

При изграждането на Филипополския театър, както и при строежа на други подобни постройки, римските архитекти умело използвали естествения наклон на терена за изгаждането на театъра. Амфитеатралното разположените 28 реда мраморни седалки са вградени направо в земята. Пътека ги разделя на два етажа, а стръмни стълбища делят етажите на сектори. Седалките от най-горния ред на първия етаж имат облегалки и били предназначени за привилегировани граждани. Посетителите в театъра влизали от два входа - източен и западен.

Седалките обграждат орхестрата (игралното поле, което днес наричаме сцена). Тя е полукръгла, с диаметър близо 27 метра. Зад нея се издига триетажна постройка, в помещенията й се пробличали актьорите. Постройката се наричала "скене", оттам по-късно дошло и името на днешната сцена.

Театърът представлявал изключително представителна постройка, украсена с каменни резби и скулптури и служел не само за театрални представления. Тук се провеждали заседания на градската управа, събрания на градската община и дори тракийското събрание (тракон койнон) на организацията на представителите на гардовете в римската провинция Тракия. Върху някои седалки има надписи, от които черпим сведения за функцията на театъра и работата на градската администрация.

Според надпис на един архитрав (каменна греда върху колонада) строежът на театъра е започнал при император Траян, между 108 и 114 г., продължил при император Хадриан и даже след него. Не се знае кога точно е бил завършен, но когато това станало, в него се събрали 3500 души. Театърът във Филипополис бил разрушен и опожарен при варварско нашествие през IV в.

Любопитно: Театърът на Филипополис е открит при строителни работи през втората половина на XX в., проучен е чрез археологически разкопки, а в началото на 80-те години на XX в. е реставриран от Националния институт за паметниците на културата в България. Археологическото проучване, консвервацията и реставрацията на театъра се осъществяват под ръководството на археолога Л.Ботушанова и архитект В.Коларива.Днес той се използва като открит летен театър за пердставления и концерти и създава неповторима атмосфера с величието на своята хилядолетна история и естетическото въздействие на белокаменните руини.

Къде: град Пловдив, България

Кога: целогодишно

Виж актуалните оферти за пътуване в Пловдив!

*

Виж още:

Екскурзия в Троян

Почивка в Созопол

Почивка в Поморие

>
23 октомври 2020 г.

Тагове

антични театри

археология

архитектура

идеи за уикенд

концерти

музикални събития

Забележителности наоколо

Избрани оферти