Начало / Статии / Статии - България

Около Пловдив с деца и без - 14 идеи

Автор

/

Търсите интересно място около Пловдив, което да е сравнително близо, да става и за деца, да има къде да хапнете вкусно или да е сред природата? А защо не и всичко това накуп? В следващите 14 идеи за разходка около Пловдив - с деца или без - ще откриете по нещо, което да се хареса на всеки в колата. Много от местата са достъпни с влак или междуградски автобуси, на много можете да си направите пикник.

Село Куртово Конаре - за празник на домата и чушката

На пръв поглед село като село, но веднъж годишно Куртово Конаре се превръща в българска столица на чушката и домата - и съответно на лютеницата. За три дни, обикновено в началото на септември, пред читалището на селото се подреждат стройни редици от домашни производители на лютеници, сладка от зелени доматчета, чътни (да, има и един британец, който живее в Куртово Конаре и продава британската версия на лютеницата) и всякаква друга консерва, която са успели да измислят. Много от нещата могат да се пробват, има фолклорна музика и танци, захарен памук за децата и кебапчета за татковците.

Разстояние: 20 км

Подходящо за: семейства с деца и всички останали

*

Водопад Сливодолското падало - за най-високия в Родопите

Сливодолското падало е най-високият водопад в Родопите (49 м). Целият маршрут ще ви отнеме не повече от 50 минути. Пътеката следва коритото на река Сливов дол и напук на името си по нея няма нито една слива. Маршрутът изобилства от указателни табелки, така че е невъзможно да се изгубите дори да ви се иска. Водата на водопада изглежда синкаво-зеленикава заради мъха по скалите и дълбочината на издълбаното от водата корито в скалите.

Разстояние: 33 км

Подходящо за: всеки в нормална физическа форма (пътеката не е тежка и няма стръмни наклони)

*

Араповски манастир - за тишина

Повечето посетители се отправят южно от Асеновград в търсене на манастир, но ако вие търсите манастир + спокойствие, тръгнете на изток към Златовръх. Там, в полето (много нетипично като за такъв тип обител) ще откриете притихналият Араповски манастир “Света Неделя”.

Разстояние: 30 км

Подходящо за: поклонници, тишина

*

Палеонтологичен музей, Асеновград - за (нещо като) мамут

Виждали ли сте невероятния, гигантски нещо-като-мамут в Палеонтологичния музей в Асеновград? Официално се нарича динотериум и е далечен роднина на мамута. Има си хобот и бивни, знаем, че това ви интересува. А в самия музей има и други невероятни (цели и частични) праисторически скелети - на саблезъб тигър, мастодонт, далечни предшественици на хиената и коня. Затворен е в неделя.

Разстояние: 18 км

Подходящо за: семейства с деца, любители на науките

*

Асенова крепост - за красиви гледки

Тъй и тъй сте в района на Асеновград, не пропускайте и Асеновата крепост. Много крепости издигат стари кокали по българските земи, но малко са така добре запазени и с такива гледки като Асенова крепост. Крепостта е кацнала на стръмен склон на левия бряг на река Асеница - като погледнете нагоре по течението, ще видите как реката се вие като змия между склоновете на Родопите. В зелените площи на крепостта има дървени модели на средновековни бойни машини, около които обикалят и деца, и възрастни.

Разстояние: 21 км

Подходяща за: семейства с деца, любители на историята

*

Бачковски манастир - за чудотворната икона

Освен че е вторият по големина в България и е дом на чудотворната икона на Света Богородица, Бачковският манастир е любимо място за уикенда на пловдивчани и заради намиращите се над него поляни с дървени пейки и маси за пикник, край които ледени води разбива водопад. Продължете още нагоре след пикник зоната и ще можете да видите няколко параклиса, включително един изсечен в скалите.

Разстояние: 30 км

Подходящо за: поклонници, семейства с деца, пикник

*

Село Белозем - за щъркелите

Белозем е селото с най-много щъркели в България - над 100 щъркела можете да видите тук от март до август. Най-много са гнездата върху сградата на училището, но дългокраките птици са се заселили из цялото село. Хубавото е, че до Белозем можете да отидете с влак, а това означава, че може да отидете и с колело и да пообиколите около селото, където има хубави места (като Кисимови дупки) за пикник и дрямка.

Разстояние: 35 км

Подходящо за: семейства с деца

*

Кръстова гора - за парче от Христовия кръст

Манастирът "Света Троица", известен като Кръстова гора, бил съграден от монаси от Бачковския манастир през 11 в. Когато Григорий Бакуриани основал Бачковския манастир, записал в устава, че семейни люде не могат да живеят в него. Ето защо многобройните служители и подчинени се заселили в селището Иверце, близо до Кръстова гора. Смята се, че в манастира се е пазело парченце от Христовия кръст, оттам идва и името Кръстова гора. Край манастира има открити поляни и горски пътеки за разходка.

Разстояние: 62 км (през Лъки) или 47 км (през село Мостово и оттам 1 час пеша)

Подходящо за: поклонници, разходки сред природата

*

Пещера Снежанка - за приказни образувания

Eдна от най-красивите български пещери, с приказното име Снежанка, се намира в Баташка планина, недалеч от град Пещера. Тя е сравнително малка (дълга само 145 м), но богата на великолепни пещерни образувания. Пътят към пещерата Снежанка е стръмен, но осеян с любопитни окуражителни табели за ентусиастите, тръгнали на пътешествие в търсене на приказната Снежанка.

Разстояние: 45 км

Подходяща за: семейства с по-големи деца (за малките ще е трудно изкачването до пещерата)

*

Брацигово - за единственото черешово топче

За да разберете Брацигово днес, отделете част от времето си в града на сбирките на Историческия музей. Разположени в красиви възрожденски сгради, те ще ви разходят из миналото на града, ще възродят събитията от Априлското въстание, ще ви срещнат с най-прочутите майстори-строители по време на Възраждането, от които се е учил Колю Фичето…  В музея ще видите още и единственото запазено в България оригинално черешово топче. Работи и в събота, и в неделя.

Разстояние: 45 км

Подходящо за: любители на историята

*

Хисаря - за минерална вода

Природата е подарила на град Хисаря най-голямото богатство – минерални извори за здраве и красота. От хилядолетия тук идват хора специално заради лечебната вода. В града можете да посетите Археологически музей; да се разходите из старинният град, обявен за археологически резерват, в който могат да се видят тракийска гробница, разкопките на римски терми, казарми и административни сгради; да се насладите на красиви паркове с редки растителни видове от всички краища на света.

Разстояние: 45 км

Подходящо за: двойки, лечение, спа почивка

*

Сопот, Карлово, Клисура, Калофер - за припомняне на миналото

Историческите подбалкански градчета като Сопот, Карлово, Клисура, Калофер не са само дестинация за ученически екскурзии. Направете си исторически тур, за да си припомните колко красиви са възрожденските къщи на фона на планините и какви чудеса от храброст са се случили тук. Глава за благодарност можем да сведем не само на 2 юни. Повечето възрожденски градчета предлагат обиколен билет за всички музеи.

Разстояние: 60-70 км

Подходящо за: любители на историята, семейства с деца

*

Белинташ - за тракийски загадки

 

Белинташ е загадъчно място, за което можете да намерите микс от факти и митология. Представлява скално плато с дължина около 300 метра и ширина 35-45 метра. Височината му е около 50 метра. Горната площадка на скалата е равна и гладка, като изсечена с нож. На нея се забелязват странни геометрични фигури и канали издълбани в скалата, за които се твърди, че образуват картата на звездното небе и съзвездията. Дори и да не разбирате значението на Белинташ, само гледките от върха на скалното плато си заслужават пътя до там.

Разстояние: 50 км

Подходящо за: почитатели на природата и загадките

*

Старосел - за гробниците

Най-голям и представителен от всички храмове, открити досега в Старосел, е храмът в Четиньова могила. Височината му днес е 3,5 м, но в древността надвишавала 5,5 м. Парадното стълбище имало от двете страни по един пиедестал, увенчан с фигура на лъв в естествена големина. Интересно е да надникнете в място, на което се смята, че е имало тракийски религиозен храм и да си представите какъв е бил животът преди толкова много столетия.

Разстояние: 50 км

Подходящо за: любители на историята

Вижте актуални оферти за екскурзия в България!

>
08 август 2023 г.

Тагове

идеи

семеен туризъм

идеи за уикенд

предизвикателства

203 предизвикателства

Забележителности наоколо

Избрани оферти