Начало / Статии / Статии - България

5 красиви места, където да плаваш в България

Автор

/

"Предизвикателство 8: Плавай с каяк или лодка" от книгата "203 предизвикателства за пътешественици"

Откривайте сам нови брегове, достигнете до места, достъпни само по вода. Вземете фотоапарат и водонепромокаем калъф, за да заснемете водни кончета, птици, риби и светът под различен ъгъл.

Най-разпространената заблуда е, че трябва да можете да плувате, за да плавате с каяк. Лично аз съм доказателство за обратното. От една страна, през цялото време сте със спасителна жилетка, а от друга, туристическите каяци са доста по-стабилни, отколкото изглеждат отстрани.

Снимка: Мария Ангелова/ NasamNatam.com

В река и язовир е доста спокойно. В морето е възможно да има и вълнение, но пък можете да участвате в собствена експедиция по откриване на непознати брегове и островчета, където да спирате за обяд и плаж.

С каяк или с лодка, вижте пет от най-красивите места в България, където можете да плавате.

Язовир Сопот

Снимка: Мария Ангелова/ NasamNatam.com

Язовир Сопот е известен сред рибарите и сякаш по-малко сред тези, които харесват спокойното плаване за удоволствие. Намира се край село Сопот, но не онова, историческото, а малкото село на главния път София - Варна, на 130 км от София. Край водоема можете да наемете както лодки, така и каяци.

Устието на река Камчия

Снимка: Мария Ангелова/ NasamNatam.com

От устието на река Камчия може да се плава навътре толкова, колкото позволява лонгозната гора. Мястото е резерват и едно от малкото места в България, където можете да видите лиани. Щом заплавате по течението към морето, рано или късно стигате до плажа - разкошен пясъчен плаж, който успява и до днес частично да запази усещането за диво.

Река Ропотамо

Разходка с лодка по река Ропотамо е една от летните класики за почиващите по Южното Черноморие. Лодките тръгват от кей, намиращ се съвсем близо до главния път Бургас - Приморско, като лятно време потеглят на всеки половин - един час.

Язовир Искър

Всъщност не е нужно да отидете много далеч от София, за да можете да плавате. В язовир Искър може да се плава не само с лодка и каяк, но и с ветроходна яхта. Ако не знаете как, наемете яхта за разходка, рожден ден или безгрижен следобед. Ако искате да станете капитан, запишете се на курс.

Язовир Беглик

От години язовир Беглик се слави като място за приключенци и детски лагери. Високо в Родопите водата и нощите са студени, но лагерният огън и новите приятели сгряват. Това е едно от най-дивите и запазени места в България, където можете да плавате на собствен ход - само вие, каякът и греблото.

Вижте оферти за екскурзия и почивка в България!

>
08 юни 2023 г.

Тагове

екстремен туризъм

любопитно

плаване

язовири

Забележителности наоколо

Избрани оферти