Начало / Статии / Статии - България

Празник на лавандулата в Карлово

Автор

/

Фестивал на лавандулата се провежда в края на юни в Карлово от 2017 г. насам.

Карлово е един от най-подходящите райони в България, които да посетите, ако искате да се нагледате на безкрайни лилави полета с лавандула. Малко известен факт е, че България е на едно от челните места в света по производство на лавандула, което прави нежното цвете достойно за сравнение с розата.

Празникът (чието пълно име е Празник на лавандулата, фестивал на етерично-маслените култури) се провежда сред вековните къщи и криволичещи улички на Старинно Карлово. Освен на лавандулата, акцент се поставя и на Еньовден и свързаните с този празник традиции – Еньова буля, гадаене, наричане, изричане на заклинания и благословии за здраве и успех, ритуално минаване под еньовския венец от билки. Ще можете да се срещнете с с Царица Роза и Лавандуловата фея.

Не е пропусната и кулинарната част – гостите на празника могат да се включат в дегустации на ракии и ликьори от роза и лавандула, питки с мълчана вода, местни специалитети.

Програмата обикновено включва и демонстрация на традиционни занаяти като зографство, както и ателиета и лекции, свързани с билките, цветята и традициите около Еньовден.

Музиката е народна и тематична, не са пропуснати танците и хората.

Полезна информация: През 2018 г. празникът на лавандулата в Карлово ще се проведе на 22 и 23 юни, а тук вижте най-добрата ни оферта за екскурзия за Празника на лавандулата.

>
14 май 2018 г.

Тагове

цветя

празници

Забележителности наоколо

Избрани оферти