Начало / Статии / Статии - България

Водопад Райското пръскало - божествена старопланинска гледка

Автор

/

Има много причини да се изкачите в Стара планина и всички са коя от коя по-прекрасни и мотивиращи, но ако искате краят на пътеката да е увенчан с неземна красота, тръгнете към водопад Райското пръскало.

Райското пръскало е най-високият непресъхващ водопад в България и на Балканите - 124,5 метра. Водата му идва от снеговете по южния склон на връх Ботев, които дори и през лятото не се стопяват напълно. Падащата от ръба на скалния откос вода се разбива на милиони капчици (затова и името му е “пръскало”, а понякога се озарява от дъга. След големия скок от ръба на Райските води водата продължава надолу по планината като част от Бяла река.

В подножието на водопада се намира хижа “Рай”, където можете да останете за нощувка (разполага с над 100 места), да си вземете храна и напитки или просто да се излегнете на поляната и да се насладите на невероятната и добре запазена природа в района.

Райските скали са и обичано място от почитателите на скалното катерене.

Водопадът Райското пръскало е част от Стоте национални туристически обекта, като печатът се намира в хижа “Рай”.

Как да стигнете

Райското пръскало се намира в резерват “Джендема”, част от Национален парк “Централен Балкан”, в подножието на връх Ботев. Има нещо символично в това, че водопадът е "райски", а в превод името на резервата означава "ад". До водопада можете да стигнете от хижа “Рай” за около 30 минути. До хижата има маркирана пътека през националния парк, която започва от местността Паниците над Калофер. Изкачването от Калофер до хижа “Рай” отнема около 4,5 - 5 часа в зависимост от физическата подготовка на туристите. Не е препоръчително изкачване в лошо време, тъй като има стръмни и открити участъци.

Ако искате да удължите маршрута си, можете от хижа “Рай” да продължите към връх Ботев, като за изкачването предвидите поне 2 часа и половина.

Кога да го видите

За разлика от водопадите на по-малка надморска височина, Райското пръскало е най-пълноводен през лятото, а не през пролетта. Това е добра новина за посетителите му, които могат да се възползват от по-благоприятното време в планината през летните месеци и да се насладят на приятен поход.

Вижте оферти за екскурзия в България!

>
14 май 2021 г.

Тагове

водопади

екстремен туризъм

любопитно

планини

забележителности

Забележителности наоколо

Избрани оферти